Magdalena Andersson (S) har ersatt Stefan Löven som partiledare för Socialdemokraterna. Tidigast i nästa vecka väntas hon kunna väljas även till statsminister, om hon får det stöd som krävs.
Magdalena Andersson (S) har ersatt Stefan Löven som partiledare för Socialdemokraterna. Tidigast i nästa vecka väntas hon kunna väljas även till statsminister, om hon får det stöd som krävs. Bild: Anders Ylander

Stefan Löfven väntas avgå tidigast på onsdag förmiddag

I början av veckan skulle Stefan Löfven (S) lämna in sin ansökan om avsked hos talmannen. Men ännu har det inte skett. Enligt tidningens källor talas det om att det blir tidigast på onsdag förmiddag. Efter en rad nattmanglingar och svåra förhandlingar kan en överenskommelse om strandskyddet bli det som avgör.

ANNONS

Skogen, arbetsrätten och strandskyddet har legat på förhandlingsbordet när Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet gjort upp.

Enligt TT nåddes sent på tisdagseftermiddagen en överenskommelse om strandskyddet, som kan bli lösningen i frågan om att säkra stöd för Magdalena Andersson – och göra det möjligt för Stefan Löfven att begära entledigande från statsministerposten. Här har Centerpartiet och Miljöpartiet stått på helt olika sidor, C menar att större möjligheter att bygga strandnära är viktigt för landsbygden, MP att det hotar viktiga miljövärden och den svenska allemansrätten.

Enligt TT hoppas regeringen kunna ta beslut om en lagrådsremiss om strandskyddet i morgon.

Måste förankras

Förslaget måste dock först förankras inom Centerpartiet och Miljöpartiet. Innan det har skett är ingenting säkert.

ANNONS

Enligt uppgifter till GP har det krävts många och långa förhandlingar. Ofta långt in på kvällen.

Många förväntade sig att Stefan Löfven skulle lämna in sin avskedsansökan under tisdagen. Men beskedet har dragit ut på tiden och källor talar nu om att det tidigast kommer att ske på onsdagsförmiddagen.

Om Magdalena Andersson också ska lyckas övertyga Vänsterpartiet om att släppa fram henne är dock fortfarande oklart. Att förhandlingarna har dragit ut på tiden har gjort att en statsministeromröstning nu tidigast beräknas kunna ske i början av nästa vecka.

ANNONS