Gårdsförsäljning av alkoholdrycker kan tillåtas om det sker med vissa begränsningar, anser regeringens särskilda utredare. Arkivbild.
Gårdsförsäljning av alkoholdrycker kan tillåtas om det sker med vissa begränsningar, anser regeringens särskilda utredare. Arkivbild. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Utredare vill att gårdar ska få sälja alkohol

Tillåt privat försäljning av alkoholhaltiga drycker direkt hos småskaliga tillverkare. Så lyder beskedet från regeringens särskilda utredare som vare sig ser hinder utifrån EU:s regelverk eller några större risker för folkhälsan.
Beskedet välkomnas av många – men nykterhetsrörelsen är kritisk.

ANNONS
|

– Skulle detaljhandelsmonopolet falla skulle det innebära enorma konsekvenser för svensk alkoholpolitik och svenska folkhälsan, säger IOGT–NTO:s ordförande Lucas Nilsson till TT.

Fokus på turismen

Gårdsförsäljning av vin och sprit går att kombinera med det statliga monopolet – utan att EU-domstolen skulle se det som ett otillåtet handelshinder, enligt regeringens särskilda utredare. För om gårdsförsäljningen är begränsad och har ett fokus på turismnäringen snarare än själva försäljningen kan handelshindret troligen tillåtas, skriver regeringens särskilda utredare Elisabeth Nilsson på DN Debatt.

Utredningen föreslår att alkoholdryckerna endast får säljas i samband med exempelvis ett studiebesök eller en föreläsning som har anknytning till alkoholdrycken och att man sätter ett försäljningstak i volymer kopplat till varje enskild person och besök.

ANNONS

Endast drycker som tillverkats på ett småskaligt och hantverksmässigt sätt ska få tillåtas för gårdsförsäljning, skriver utredaren. En tillåten gårdsförsäljning skulle även gå att kombinera med en restriktiv alkoholpolitik, enligt utredaren.

Förslaget skulle enligt utredningen innebära att alkoholkonsumtionen i Sverige ökar med 0,34 procent.

"Inte ett alternativ till systembolaget"

Många är positiva till förslaget. Bland dem Lantbrukarnas riksförbund som anser att förslaget skulle stärka besöksnäringen på landsbygden.

Även Sveneric Svensson, ordförande i Föreningen Svenskt Vin, framhåller besöksnäringen som ett argument.

– Det är inte ett alternativ till Systembolaget utan en del av en besöksupplevelse, säger han till TT och fortsätter:

– Det blir inte att man skaffar sig en flaska vin till fredagspizzan genom att åka ner till närmaste vingård och handla – det är inte den typen av handel det kommer bli.

Frågan om gårdsförsäljningen var en del av januariavtalet. Nu vill Centerpartiet driva på regeringen – i ett utskottsinitiativ som skickats in till socialutskottet föreslår man nu att förslaget skickas ut på remiss.

– Det är positivt för våra dryckesproducenter och för landsbygden, säger Sofia Nilsson (C) som sitter i socialutskottet.

"De förslår öppen detaljhandel"

Men IOGT-NTO – som haft med en expert i utredningen om gårdsförsäljning – håller inte med. En gårdsförsäljning blir svår att kombinera med Systembolagets alkoholmonopol, enligt ordförande Lucas Nilsson.

ANNONS

Dessutom utgör det en fara för folkhälsan, säger han.

– Med väldigt stora konsekvenser för trygghet, för barn, för utsatta och de som lever nära någon med beroende.

– Det är inte det de föreslår. De förslår öppen detaljhandel för samtliga alkoholproducenter, och den stora majoriteten av småskalig alkoholproduktion utgörs av urban tillverkning. Den småskaliga vinproduktionen utgör fyra procent av den småskaliga marknaden idag. 96 procent är öl och sprit som framförallt produceras i storstäderna.

– Det handlar egentligen om fabriksförsäljning.

Säkra monopolet "avgörande"

Gårdsförsäljning har redan utretts två gånger tidigare i Sverige utan att leda till någon förändring.

Regeringen, som nu har tagit emot utredningen, "kommer nu att analysera både utredningens förslag och de särskilda yttranden som lämnats av expertgruppen", uppger socialminister Lena Hallengren (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Om frågan om gårdsförsäljningens vara eller ickevara understryker Hallengren "att Systembolagets monopol säkras är avgörande, och framgår med tydlighet i direktivet och av en enig riksdag".

ANNONS