Utslängd från krogen - då ringer folk SOS Alarm

Borttappade jackor och telefonkort som behöver fyllas på. I juletider ökar antalet onödiga samtal till SOS Alarm.

ANNONS
|

För många verksamheter går aktiviteten ner under julen och man går på minimibemanning. För SOS Alarm är det tvärtom, där bemannas det upp inför alla storhelger då man vet att det blir fler som ringer larmsamtal under högtiderna. Monica Grandin från Uddevalla är regional produktionsledare på larmcentralen syd och har efter tjugoåtta julaftnar i tjänst bra koll på vad som händer i landet när svenskarna firar jul.

– Julaftonsmorgonen brukar vara relativt lugn. Det är många trafikolyckor eftersom folk ska ta sig till sina släktingar. Fram mot eftermiddagen blir det många som ringer för att de upplever sig som sjuka. Man kanske har ätit för mycket, eller för konstigt. Då blir många oroliga när de får ont i magen och bröstet, säger Monica Grandin.

ANNONS

Alla inkomna samtal hör inte hemma hos SOS Alarm, nästan en tredjedel av samtalen är snarare att betrakta som okynnesringningar och borde aldrig ha ringts. Peter Åkerberg är platschef på SOS Alarm i Göteborg och är tydlig med att man bara ska larma när det verkligen är nöd.

– Vi får många samtal som kan handla om annat. Till exempel när man är ute på krogen och blir utslängd och så får man inte tag på sin jacka, då vill man bli kopplad till polisen. Eller någon som får slut på cigaretter, eller som får slut på pengar i telefonen och vill att vi ska koppla till en kompis, berättar Peter Åkerberg, platschef på SOS Alarm i Göteborg.

Totalt under julhelgen får SOS Alarm in 40 000 samtal. Ungefär 30 procent, eller 12 000 samtal, av dessa är inte nödsamtal. De onödiga samtalen tar upp värdefull tid för operatörerna, som behöver vara tillgängliga för de som verkligen behöver hjälp.

En annan vanlig typ av samtal som rings in, men som nödvändigtvis inte handlar om liv och död, är samtal från ensamma människor som inte mår bra.

– Julen är egentligen en glädjes tid, men det är många som är ensamma och nedstämda. Man blir påmind om det under julen. Vi har till exempel en jourhavande präst som vi kan koppla till, säger Peter Åkerberg.

ANNONS

Monica Grandin trivs med att jobba på julaftonen, trots det höga trycker på operatörerna. Men klockan 15.00 när Sverige bänkar sig framför Kalle Anka blir det lite lugnare.

– Vi har märkt av ett Kalle Anka-syndrom, då minskar antalet samtal, men när Kalle är slut så brukar det öka igen, berättar Monica Grandin.

Fakta: Kalle Ankatimmen

Så här mycket minskar antalet 112-anrop mellan kl 15–16 på julafton, jämfört med tre timmar före och efter:

  • 2011 20%
  • 2012 23%
  • 2013 26%
  • 2014 20%
  • 2015 16%
  • Källa: SOS Alarm

    ANNONS