Ny teknik, som solceller, kan innebära en ökad brandrisk i de svenska hemmen. Det är viktigt att tänka på brandsäkerheten när man installerar ny teknik i hemmen, enligt Brandskyddsföreningen. Arkivbild.
Ny teknik, som solceller, kan innebära en ökad brandrisk i de svenska hemmen. Det är viktigt att tänka på brandsäkerheten när man installerar ny teknik i hemmen, enligt Brandskyddsföreningen. Arkivbild.

Varnar för ökad brandrisk med ny teknik

Vågen av uppladdningsbara elektriska prylar som har gjort entré i hemmen kan innebära en ökad brandrisk. Det finns anledning att vara extra noga med säkerheten kring installationen av nya produkter hemma.

ANNONS
|

Nya innovationer som roar och underlättar vardagen innebär även nya risker. Jakten på de bästa priserna kan locka till köp av produkter av lägre kvalitet. Vid köp från utländska nätbutiker finns risk att sakerna inte är kontrollerade enligt europeiska säkerhetsstandarder.

- Man kan knappt tro vad folk kan tänka sig att installera i hemmen, säger Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket.

- Det kan vara lockande att surfa runt och hitta fantastiska produkter, men då måste man förstå att man bär det fulla ansvaret själv, fortsätter han.

ANNONS

Följa anvisningar

Särskilt produkter med olika typer av laddningsbara batterier ses som en riskfaktor för bränder i hemmen. Flera av de stora försäkringsbolagen tror att ny teknik kan innebära en ökad brandrisk, enligt en undersökning gjord av Brandskyddsföreningen.

Mellan juli 2016 och juni 2017 registrerade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) 56 bränder i så kallade hoverboards. Det förekommer också bränder i USB-laddare, mobiltelefoner och surfplattor, om än förhållandevis få, enligt vad MSB känner till.

- Man måste hantera riskerna och följa tillverkarnas anvisningar, säger Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Även solcellspaneler, som blir allt mer populärt bland villaägare, pekas ut som en riskfaktor.

- Bygger man en solcellsanläggning är det krav på att låta ett elinstallationsföretag göra hela installationen, säger Mikael Carlson, på Elsäkerhetsverket.

"Köp kända märken"

För att minska brandrisken med tekniska produkter i hemmet är det generella rådet att använda laddare som är avsedda för den specifika produkten. Och när man laddar ska man inte göra det i närheten av brännbara saker.

ANNONS

Dessutom ska man vara noga med att produkterna man köper har CE-märkning som bekräftar att EU-lagstiftningens krav för produkten är uppfyllda.

- Det enklaste sättet att hålla sig så säker som möjligt är att köpa produkter av kända märken och i kända butiker, säger Mikael Carlson.

Försäkringsbolag ser risker

Flera försäkringsbolag uppger att risker med ny teknik kan innebära dyrare försäkringar på sikt, enligt Brandskyddsföreningens undersökning.

- Det finns alltid en potentiell risk med nya produkter. Visar det sig att nya produkter har förhöjt skaderisken kan det bli tal om höjda premier, men det är inget vi kan se i dagsläget, säger Daniel Schwinn, riskskadeingenjör på försäkringsbolaget If.

Men ny teknik kan även innebära att skaderisken minskar. Antalet bränder på grund av tekniskt fel i tv-apparater har minskat drastiskt i takt med teknikutvecklingen. I början av 2000-talet registrerades i snitt 75 sådana bränder per år, enligt MSB, jämfört med tre bränder år 2015.

ANNONS
TT
Fakta: Några tips för ett elsäkrare hem

Installera jordfelsbrytare.

Ta för vana att vara hemma när maskiner går så ökar chansen för att upptäcka bränder eller läckage i tid.

Köp enbart apparater med CE-märkning.

Anlita alltid ett registrerat elföretag till nya fasta elinstallationer.

Kontrollera att alla sladdar är hela.

Använd rätt sorts lampa i armaturer.

Skaffa brandvarnare.

Källa: Elsäkerhetsverket

ANNONS