Många tak har fått solpaneler på senare år, men i ett aktuellt fall kan en husägare i Tanum tvingas riva sina efter klagomål från grannar.
Många tak har fått solpaneler på senare år, men i ett aktuellt fall kan en husägare i Tanum tvingas riva sina efter klagomål från grannar. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Husägare kan tvingas riva solpaneler – bländar grannarna

En husägare i Tanums kommun fick bygglov för att montera solpaneler på taket. Sedan drabbades grannar av obehag av ljusreflexerna från anläggningen. Nu kräver kommunen åtgärder.

ANNONS
|

Solenergi uppmuntras av kommuner, länsstyrelser och andra myndigheter. Men sådana investeringar kan också leda till oväntade konsekvenser.

Nu riskerar en husägare ett bakslag på hundratusentals kronor, kanske till och med miljonbelopp inräknat ökade inköp av el samt utebliven försäljning till elnätet och miljöbonus.

Efter att solpanelerna kom på plats för några år sedan framförde boende i ett grannhus klagomål på att de bländades, vilket kunde påvisas med stöd av en konsultutredning.

Tanums kommun, som tidigare hade beviljat bygglov, krävde då att husägaren skulle åtgärda störningarna, utan att ange exakt hur.

Mark-och miljödomstolen slår fast

En tillfällig lösning, som kom upp till diskussion, var att täcka över solpanelerna med presenning eller plywoodskivor, i väntan på någon form av tillräckligt effektivt antireflexskydd som kan monteras på de befintliga panelerna.

ANNONS

Ett annat alternativ är att solpanelerna tas bort permanent, vilket säkert skulle undanröja bländningen.

Trots samhällsintresset av att öka produktionen av förnybar el, gick i det här fallet länsstyrelsen på kommunens linje.

Nu slår även mark- och miljödomstolen fast att kommunen hade fog för sitt krav på husägaren med solpaneler.

Problemet med bländning av grannarna ska vara åtgärdat senast fyra månader efter att det finns ett avgörande som vunnit laga kraft.

ANNONS