Hämtar vatten. Ellinor Östlin Flod bor vid Tanums station och fick åka in till Tanumshede för att hämta vatten.
Hämtar vatten. Ellinor Östlin Flod bor vid Tanums station och fick åka in till Tanumshede för att hämta vatten.

Stor vattenläcka nu lagad

En omfattande vattenläcka gjorde att hela Tanumshede blev utan vatten. Vid 20-tiden meddelade kommunen att läckan var lagad.

ANNONS
|

Kommunen gick ut på torsdagsmorgonen med att en svåråtkomlig vattenläcka gjort delar avkommunen utan vatten.På hemsidan informerade man om att "det är mycket viktigt att de som har vatten sparar, eftersom vattentornet just nu inte fylls på".

Vad som orsakat läckan är i nuläget oklart, denuppkom påhuvudledningen från vattenverket som går till vattentornet i Tanumshede.

–Tyvärr ligger det mycket andra ledningar runt, så den är lite knölig att laga. Man jagar delar av biten som är trasig. Det var en böj på ledningen dessutom, vilket gör det något krångligare, sa Anette Karlström, informatör på Tanums kommun, tidigare på torsdagen.

Kommunen hoppades att problemet skullevara åtgärdat under dagen eller kvällen.

ANNONS

–VA-chefen har förhoppningar om att kunna lösa det inom detta dygnet. Men det hänger på vad för delar man får fram. När lagningsprocessen är igång är det viktigt att man inte skadar kringliggande ledningar, saKarlström.

Enligt P4 väst hade allskol- och barnomsorgsverksamhet samt bibliotek stängts ner.

Vattentankar sattes ut vid Hedegården, Vårdcentralen, återvinningsstationen vid Qstar samt Granngården.

Det är enbart Tanumshede som är drabbat.Övriga samhällen,Gerlesborg, Lur, Östad och Backa, har vatten frän andra täkter och drabbades inte.

Ellinor Östlin Flod bor vid Tanums station och fick åka in till Tanumshede för att hämta vatten. Familjen har varit utan vatten sedan tidigt i morse.

– Min dotter hann precis duscha i morse sedan försvann vattnet, säger Elinor.

Vid 14.15 meddelade kommunen att man hoppas att vattnet släpps på under natten mot fredagen. Skolorna och biblioteken kommer att vara öppna under fredagen.

Klockan 20:15 meddelar kommunen attledningen ärlagad. "Vi har påbörjat påfyllningen av vattennätet och vid midnatt beräknas det vara tillbaka i full funktion", skriver man på hemsidan.

Kommunen påpekar dock att det kan förekomma störningarmed luft i ledningsnätet förekomma som ger "vitt vatten".Vattentankarna kommer att ståkvar tills fredag morgon.

ANNONS