Åldersdigert bland kandidaterna i kyrkovalet

Edvin Aronsson, 18, som ställer upp i val till kyrkofullmäktige i Herrestad, är hälften så gammal som den yngste som ställer upp i valet till kyrkofullmäktige i Uddevalla pastorat. Medelåldern bland kandidaterna i Uddevalla är närmare 70 år.

ANNONS
|

– Det är förstås allvarligt om människor inte känner samhörighet med kyrkan, säger biskop Susanne Rappmann.

– Att unga inte verkar så intresserade av kyrkans verksamheter beror nog till en del på att kyrkan inte alltid engagerat unga på ett modernt sätt och i sådant de tycker är viktigt, säger Edvin Aronsson.

Då är barn- och ungdomsverksamhet i kyrkan viktig, menar han, som själv varit ungdomsledare i Herrestads församling.

– Ska kyrkan bli trivsam för unga behöver den bli bättre på att engagera unga. Det vill jag jobba för, säger Edvin som har ytterligare tre ungdomskollegor i 18-årsåldern som ställer upp i valet till kyrkofullmäktige i Herrestads församling.

ANNONS

”Någon måste satsa mer”

Han står på nomineringslistan för Församlingens väl, som är den enda listan som finns i Herrestad.

Han är hälften så gammal som den yngste kandidaten i kyrkofullmäktigvalet i Uddevalla pastorat (församlingarna Uddevalla, Bäve, Dalaberg och Lane Ryr). Medelåldern på nomineringslistorna i Bäve är runt 69 år – tio år mer än genomsnittet till samma val i Herrestad, där siffran är 59 år.

– Och det kan man ju inte säga är så ungt ändå. Någon måste satsa mer och satsa rätt på ungdomarna, menar Edvin Aronsson.

Det är precis vad man har försökt göra i Herrestads pastorat, berättar kyrkorådes ordförande där Eva-Lena Andersson.

– Församlingsassistenterna Emanuel Karlsson och Marcus Boberg har jobbat med ungdomsverksamhet. Det har hjälpt till att få fram fyra 18-åringar som ställer upp i valet. Det känns bra, säger hon.

I Herrestad finns bara en församlingslista.

– Vi kallar den "Församlingens väl i Herrestads församling" och har 33 namn som ställer upp i kyrkofullmäktigevalet. Vi kallar oss inte politiker utan förtroendevalda eftersom det är mer personval än val mellan lika grupperingar. Alla på listan jobbar för att det ska bli bra i kyrkans verksamheter och alla som vill vara med får vara det, berättar Eva-Lena Andersson.

Många som har slutat

Till kyrkofullmäktigevalet I Uddevalla pastorat ställer Socialdemokraterna upp med 11 namn, Frimodig kyrka har en lista med 11 namn, Församlingens väl i Uddevalla har 13 namn, Församlingslistan i Lane Ryr har 2 namn och lika många har Miljöpartiet. Vänsterpartiet i Svenska kyrkan ställer upp med ett enda namn på sin vallista.

ANNONS

Kenneth Ohlsson som är kontaktperson för Socialdemokraterna berättar att man tidigare haft engagerade ungdomar på listorna, men att många slutar när de bildar familj eller flyttar.

– Att vi i pastoratet når få unga på listorna beror nog på att den yngre generationen har svårt att komma loss. Många möten är på dagtid och för barnfamiljer är det svårt att få tiden att räcka till och få vill ställa upp ideellt. Har man tur så ställer konfirmander upp ett tag, när de är unga. Det gäller nog i alla partier, säger Kenneth Ohlsson.

– Genomsnittsåldern på dem ställer upp i valet är inget som jag vill kommentera, säger kyrkoherden Gertrud Malmberg, som chef och arbetsledare för Uddevalla pastorat.

När kyrkan skiljdes från staten år 2000, var tanken med att låta olika partier ställa upp i valet att allmänheten skulle få inflytande kyrkan. Vid senaste valet 2017 gick 19 procent av kyrkans valberättigade till valurnorna. Det motsvarade 900 000 personer, enligt statistik från Svenska kyrkan.

Under 2020 gjorde 54 440 aktiva utträden ur Svenska kyrkan och 8 412 gjorde inträde. Det blev alltså ett minus med 48 028 personer och det är en trend som har pågått länge.

– Det är förstås allvarligt om människor inte känner samhörighet med kyrkan. Men det är min tro att den har sin plats som den alltid har haft även i framtiden, även om ramarna för verksamheten förändras. När medlemstalen sjunker minskar ju inkomsterna, konstaterar biskopen.

ANNONS

Har politiken i kyrkan att göra?

– Partipolitiken är ju en del av kyrkans arv. Dagens nomineringslistor finns kanske inte kvar om några år. Men ur demokratisk synvinkel kan man inte vara nöjd med att så få röstar.

Kyrkan tappar medlemma i båda ändar, aktiva ungdomar i valet är få och äldre lämnar kyrkan. Hur ser du på det?

– Det är jätteallvarligt. Men jag tror att kyrkan kommer att överleva om än med andra förutsättningar. Vi måste bli bättre helt enkelt på att visa upp oss och vår verksamhet och jag tror av avhoppen planar ut.

Bättre marknadsföring alltså?

– Ja, vi måste visa upp kyrkans verksamhet och kärlek mer och så är ungdomssatsningar viktiga.

Procentandel för partier som fick minst 1 procent av rösterna på riksplanet

S: 30,3

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk)

C: 13,7

SD: 9,2

Borgerligt alternativ: 8,8

Öppen kyrka en kyrka för alla (ÖKA): 4,4

Frimodig kyrka: 3,9

Vänstern i Svenska kyrkan: 3,8

Fria liberaler i Svenska kyrkan: 2,9

KD i Svenska kyrkan: 2,9

MP i Svenska kyrkan: 2,3

ANNONS