Ett av fyra barn hemma från förskolan

På kommunens förskolor märks coronapandemin av genom hög frånvaro, både bland barnen och personalen. I nuläget är en fjärdedel av förskolebarnen hemma.

ANNONS
|

De senaste veckorna har det blivit tydligt att spridningen av coronaviruset har tagit fart igen. Den 29 oktober infördes skärpta råd i Västra Götaland och Folkhälsomyndigheten uppmanade allmänheten att bland annat avstå från att besöka köpcentrum och gym. Förra veckan rapporterade Bohusläningen om en fördubbling av bekräftade fall av covid-19.

Pandemins framfart har även märkts av på Uddevallas förskolor.

– Det har varit hög frånvaro av både barn och personal hela hösten, säger Lena-Maria Vinberg, verksamhetschef för Uddevalla kommuns förskolor.

Antalet barn och personal som har varit borta från förskolorna har varierat lite under hösten. Men någon tydlig ökning just de senaste veckorna jämfört med terminsstarten kan Lena-Maria Vinberg inte se.

ANNONS
Lena-Maria Vinberg är verksamhetschef för Uddevalla kommuns förskolor.  Arkivbild.
Lena-Maria Vinberg är verksamhetschef för Uddevalla kommuns förskolor. Arkivbild. Bild: Edvin Bergström

– Bland barnen var frånvaron högre under vecka 43 än vad den är nu. Nu är en fjärdedel av barnen hemma och bland personalen är det ungefär 15 procent, säger hon.

Tidigare i höst var siffrorna dock något lägre än de är nu.

– Under vecka 38-42 låg frånvaron omkring 20 procent för barnen och 12 procent för personalen.

LÄS MER:Flera coronasmittade på förskola i Ljungskile – drygt 100 barn hemskickade

LÄS MER:Flera av personalen sjuka –Forshällaskolan stänger

Lena-Maria Vinberg berättar att det trots de höga siffrorna oftast har varit balans mellan antalet personal på plats och förskolebarn. De gånger det behövts har personal lånats mellan förskolorna och vid behov har vikarier satts in. Men pandemin har ändå märkts av.

– Det är klart att det blir rörigare när frånvaron hos både barn och vuxna är högre, det blir en påfrestning på hela organisationen, säger Lena-Maria Vinberg.

Nya rutiner vid hämtning och lämning

På Uddevallas lekplatser är det ganska tomt en gråmulen novemberdag. Sandra Karlsson och sonen Amandus, fem år, har dock vågat sig ut och för lite lek.

– Vi har varit väldigt friska och inte behövt vabba alls, säger Sandra Karlsson.

Hon berättar att det fungerat bra med förskolan under pandemin. Personalen har bara varit borta någon enstaka dag och trots att andra barn varit förkylda ibland har Amandus hållit sig frisk. Den största förändringen till följd av pandemin kom nu för ungefär tre veckor sedan. Då infördes rutinen att hämtning och lämning sker utomhus.

ANNONS

– Man har längtat efter det som kom nu, det var välbehövligt men det är såklart synd om personalen som får slita och klä på alla barn, säger Sandra Karlsson.

En bit bort, på lekplatsen vid Badhusparken klättrar pappa Björn Björlin och sonen Oskar, fem år, på en träbåt. Björn Björlin har också upplevt att det har fungerat bra på förskolan under pandemin. Han berättar att det enda som förändrats är nya rutiner kring hämtning och lämning som infördes nyligen.

– Jag har inte märkt av så stor förändring och barnen på förskolan har varit friskare än vanligt, säger han.

LÄS MER:Skarp kritik mot nya skolan på Skäret

ANNONS