Fynd av dvärgbandmask i rävspillning

Ännu ett fynd av dvärgbandmask har gjorts öster om Lane utanför Uddevalla, den här gången i rävspillning. Trots det råder inga restriktioner mot att äta vilda bär och svamp. – Vi kan konstatera att smittan finns kvar, men vi ser ingen ökad spridning, uppger Erik Ågren biträdande statsveterinär.

ANNONS
|

En riksomfattande satsning, där rävspillning ska analyseras i jakt på dvärgbandsmask, drog igång förra året. Hittills har nästan 1600 prover på rävspillning kommit in från hela Sverige, men bara ett fall av dvärgbandmask har upptäckts. Spillningen kommer från trakten öster om Lane, samma område där tre rävar som burit på smittan påträffats tidigare. Men trots detta ska det fortfarande vara ofarligt att äta svamp och bär som plockats i naturen.

– Även i de områden där fall av dvärgbandsmask har hittats ska det inte vara någon fara. Den är så otroligt lite förekommande, säger Erik Ågren vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

ANNONS

I samband med att smittan upptäcktes i Sverige sköts tusentals rävar och skickades till analys, totalt har fem rävar som burit på smittan hittats. De första två i Lane-Ryr utanför Uddevalla 2011. Även i Borlänge och Katrineholm har två rävar som burit på smittan påträffats. Det senaste fallet upptäcktes i Lane-Ryr i december förra året.

Numera har metoderna förfinats och det räcker med att analysera spillningen för att se om ett djur är smittat. Målet är nu att med hjälp av Svenska jägarförbundet samla in och analysera 4000 prover med rävspillning innan årsskiftet.

– Det är ju väldigt allvarligt för den som blir smittad av dvärgbandsmask. Det är därför vi lägger ner så här stora resurser.

ANNONS