Hårt slag mot hamnen: Fartyg förbjuds byta besättning i Uddevalla

Nu stryper polisen och kustbevakningen möjligheten för internationella sjömän att mönstra på och av i Uddevalla hamn.
– Det snedvrider konkurrensen, rederierna kommer att tröttna på att åka hit, säger hamnbolagets vd, UIf Stenberg.

ANNONS
|

Kustbevakningen och polisen skärpte för en månad sedan hanteringen av besättningsbyten i de svenska hamnarna. Bakgrunden är en artikel i kodex om Schengengränserna som slår fast att landets yttre gränser bara får passeras vid särskilda gränsövergångsställen och under fastställda öppettider.

Polisen har tagit fram en lista över var gränsen får passeras och under vilka tider.

Här finns dock inte Uddevalla med.

Det innebär att varje gång som en besättning ska bytas ut i Uddevalla måste en anmälan ske till Kustbevakningen. En anmälan som Kustbevakningen ”i normalfallet avslår”.

– Det blir omöjligt. Om man ska hårdra det finns det bara ett undantag, vid dödsfall i familjen, säger Ulf Stenberg, vd för kommunala Uddevalla hamn AB.

ANNONS

Mobil enhet har skött viseringar i Uddevalla hamn

Ulf Stenberg säger att det även tidigare har varit lite svårt att byta besättning.

– Den här förordningen ändrades för en lång tid sedan. Uddevalla har inte funnits med på listan förut heller, men hittills har man skött servicen med en mobil enhet. Den har kommit till Uddevalla, och också till Wallhamn, Stenungsund och Göteborg. Bilen har utgått från Landvetter, säger Ulf Stenberg och fortsätter:

– Men nu plötsligt säger de att nu håller vi oss till bestämmelsen. Efter den 19 augusti finns inte servicen längre.

Det enda Ulf Stenberg och Uddevalla hamn efterfrågar, säger han, är att den mobila enheten kommer till Uddevalla som förut.

– Besättningar måste kunna mönstra ut och in. Det handlar också om mänskliga rättigheter, man måste få lov att komma hem. Om fartyget ska vidare till Amerika är det helt vidrigt att låta besättningen vara kvar en månad för att kunna mönstra av, säger Ulf Stenberg.

Uddevalla hamn har varje vecka fartyg som går mellan Uddevalla och Amerika och att då kräva att EU-besättningen ska flyga över till en annan kontinent är inhumant, menar Ulf Stenberg.

– Jag som gammal sjöman blir vansinnig att man inte kan upprätthålla mänskliga rättigheter, säger han.

Hamnens vd: ”Snedvrider konkurrensen”

Den skärpta tillämpningen av bestämmelserna innebär stora problem för Uddevalla hamn.

ANNONS

Enligt Ulf Stenberg kommer det i genomsnitt ett fartyg om dagen till hamnen, fartyg som behöver få byta besättning.

– Det här snedvrider konkurrensen helt. Rederierna kommer att tröttna på att åka hit, varför ska de åka till Uddevalla nu?, säger Ulf Stenberg.

– Det är inskränkt service som innebär ett hårt slag mot hamnen och mot kommunen som äger hamnen.

Protest till regeringen om hur Uddevalla hamn drabbas

Även Uddevallas högsta politiska ledning har reagerat på hur de skärpta bestämmelserna slår mot kommunens hamnverksamhet.

I ett brev till regeringen protesterar de tre kommunalråden Martin Pettersson (SD), Henrik Sundström (M) och Ingemar Samuelsson (S) mot hur reglerna drabbar Uddevalla.

Konsekvenserna blir orimliga eftersom detta helt inskränker möjligheten till planerade besättningsbyten i Uddevalla, skriver de tre politikerna.

”Den politiska ledningen i Uddevalla är helt enig i att det är oacceptabelt om staten på detta sätt skulle omöjliggöra fortsatt internationell sjöfart på Uddevalla”, skriver de.

Pettersson, Sundström och Samuelsson menar att de skärpta bestämmelserna ”får negativa konsekvenser för näringslivet i Västra Götaland som vida överstiger den eventuella besparing som beslutet innebär för staten”.

Politikerna kräver att Uddevalla sätts upp på polisens lista över möjliga gränsövergångar.

De framhåller bland annat att kommunens hamn är centrum för svensk spannmålsexport. ”Så sent som i våras påbörjade Lantmännen och Svenska foder en investering i miljardklassen i silos och hanteringsutrustning i ett helt nytt kajläge”.

ANNONS

LÄS MER:Här tas första spadtaget för historiska satsningen i Uddevalla: ”Största på 40 år”

ANNONS