Mats Svärd, rektor på Dalabergsskolan, är en av de som utvecklat planen
Mats Svärd, rektor på Dalabergsskolan, är en av de som utvecklat planen Bild: Viktoria Berggren

Kickoff för att fira jämställdhetsplan

De kommunala förskolorna i Uddevalla har tagit fram en strategisk jämställdhetsplan. Tanken är att alla förskolor ska jobba mot samma mål och på ett likvärdigt sätt. Under torsdagskvällen hölls en kickoff för att fira planen och sätta ljus på frågan.

ANNONS
|

På Östraboteatern är det full aktivitet. Personal från alla kommunala förskolor var inbjudna på kickoff för att fira kommunens strategiska jämställdhetsplan. Martin Svärd, rektor på Dalabergsskolan, är en av de som varit med och utvecklat planen.

– Jag är jättenöjd och väldigt stolt. Det är ett stort steg fram för jämställdheten i Uddevalla, säger han.

Planen är till för att få en likvärdig strategi på alla förskolor i kommunen och förtydliga vad uppdraget, som står i läroplanen, innebär. Lena Bladh är förskolelärare på Forshälla förskola och har varit i branschen i 35 år. Hon ser en tydlig utveckling i arbetet med jämställdhetsfrågor.

ANNONS

– Vi är mycket mer medvetna om vad vi säger och hur vi bemöter barn. Det är inte så att tjejer inte får leka med dockor, men materialet ska vara tillgängligt för alla barn och de ska ha samma möjligheter, säger hon.

Planen är framtagen av rektorer och utvecklare från förskolor runt om i kommunen. Den är uppdelad i fyra olika steg för att successivt utveckla arbetet.

Det första steget lägger fokus på personalen och deras professionella inställning. Där de ska gå in i sin yrkesroll och lämna det personliga tyckandet hemma, och omsätta mer kunskap. De andra stegen handlar sedan om att omvandla kunskapen i det dagliga arbetet och sprida den till andra kollegor och förskolor.

Ett annorlunda tankesätt

– Jag är bra på att räkna och hon är bra på att gömma sig.

– Vi är båda försvarare.

Det hörs från filmen som visas under en av kvällens föreläsningar. Den spelar upp vad barn svarar när de får frågan om vilka likheter och skillnader som finns mellan dem och sina kompisar. Birgitta Pelli, barnskötare på Forshälla förskola, sitter i publiken och är positiv till den nya planen.

– Det är bra med en spark i rumpan på hur vi tänker. Vi tänker inte längre pojkar eller flickor, utan barn, säger hon.

ANNONS

Ta nästa steg

Enligt Martin Svärd har förskolorna arbetat med jämställdhetsfrågor under många år och anledningen till att en gemensam plan tas fram nu beror inte på att jämställdheten är dålig.

– Detta är ett steg i ett långsiktigt arbete. Vi kände att denna typ av plan var nästa steg att ta för att utveckla vårt arbete. Dessa frågor är något vi alltid kommer behöva jobba med, säger han.

ANNONS