En jämn ström av besökare kom till huvudingången på Uddevalla sjukhus under måndagen. Inte särskild många hade stoppats fram till lunchtid.
En jämn ström av besökare kom till huvudingången på Uddevalla sjukhus under måndagen. Inte särskild många hade stoppats fram till lunchtid. Bild: Ulf Blomgren

Kontroller när endast friska får besöka sjukhuset spontant

En stab av medarbetare från NU-sjukvården, förstärkta av väktare, jobbar för att förhindra onödig smittspridning av coronavirus vid Uddevalla sjukhus. Det skapade en del irritation hos besökarna på måndagen när de kontrollerades. – Men de flesta förstår när vi förklarar, säger Madelene Borg.

ANNONS
|

Hon och kollegan Monica A Jonasson från NU-sjukvårdens HR-avdelning, utgjorde på måndagen en del av dörrkontrollen in till Uddevalla sjukhus. Besökare tillfrågas om de själva känner någon form förkylning, hosta eller liknande. Blir svaret ja, får man inte passera in i sjukhuset.

– Vi gör en bedömning och sedan har vi en undersköterska eller sjuksköterska som extra trygghet rent medicinskt här bakom oss, som kan hjälpa till, säger Monica A Jonasson.

Liksom andra sjukhus har NU-sjukvården beslutat att stänga sjukhusens entréer, för att minimera antalet personer i byggnaden. Besökare släpps endast in endast via sjukhusens huvudentréer, efter kontroll.

– Vi har infört besöksförbud vid våra sjukhus i Uddevalla, Brinkåsen och på Näl som alla har inneliggande patienter. Vi vill begränsa antalet människor som rör sig inne på sjukhusen. Men har man en tid för besök och visar upp en kallelse eller liknande och är frisk så får man så klart gå på den bokade tiden, Men man får inte ha fått symptom på luftvägsinfektion, säger NU-sjukvårdens informationschef Niklas Claesson.

ANNONS

– Är det då ett besök som kan vänta, försöker vi att boka om detta till lite senare. Men det kan ju finnas besök som måste äga rum omgående och då får man ta kontakt med den vårdenhet som det gäller, säger Claesson.

Han berättar vidare, att man använder flera typer av personal när det gäller att möta sjukhusbesökare i entréerna.

– På måndagen använder vi personal från HR-avdelningen, den som jobbar mer personalfrågor till vardags. På tisdagen är det personal från ekonomiavdelningen som hjälper till med att vakta ingångarna och så har vi valt att ha med en ordningsvakt där också.

– En del kommer att ha munskydd och personal som vårdar patienter inomhus kan ha en mer heltäckande mask framför ansiktet.

Akuta sjukdomsfall hänvisas, som vanligt, till akutmottagningen på Näl. Men nya beslut kan komma plötsligt i takt med att sjukdomsläget eller smittspridningen förändras. På en särskild informationslapp som delas ut vid huvudingången på sjukhusen med rubriken "coronavirus" uppmanas allmänheten att hållas sig uppdaterad genom att läsa på nätet.

Den senaste informationen från Västra Götalandsregionen hittar du här.

ANNONS