DEt anrika huset Bikupan i Gustafsberg har fått ett nytt lager med falurödfärg.
DEt anrika huset Bikupan i Gustafsberg har fått ett nytt lager med falurödfärg. Bild: Matilda Spetz

Kulturhistoriskt hus i Gustafsberg rustas upp

Den förfallna pärlan Bikupan på Gustafsberg håller nu på att renoveras. Och byggnaden väcker gamla minnen till liv.
– Att bo i Bikupan var som att komma till himmelriket, säger Gösta Carlsson som tillbringat 31 somrar i huset.

ANNONS
|

Delar av det kulturhistoriskt värdefulla huset Bikupan renoveras utvändigt. Renoveringen måste ske varsamt eftersom den över 200 år gamla byggnaden är förklarad som byggnadsminne.

Bikupan som ligger i det kvarter på Gustafsberg som kallas "skvallertorget” har en lång historia. Här har badgäster kommit för att hyra rum och lägenheter ända sedan 1800-talet. Namnet sägs komma ifrån att huset är lyhört och att sommargästernas prat lät som ett surr i en bikupa. Nu renoveras det anrika huset utvändigt.

– Tanken är att huset skall bevara sin gamla patina så vi måste gå varsamt fram och bara byta det som är absolut nödvändigt, säger Gunnar Klasson som förvaltar de 26 historiskt värdefulla byggnaderna på Gustafsberg.

ANNONS

Kvarteret Skvallertorget består av fyra byggnader, Ettan, Tvåan, Bikupan och Slottet, som var särskilda byggnader med rum och lägenheter för badgäster som besökte den populära badorten Gustafsberg, som är en av Sveriges äldsta i sitt slag. Gustafsberg rykte som badort växte betydligt år 1814 efter att Karl XIII stannade till vid badorten med sin armé under fälttåget till Norge.

Bikupan är det äldsta huset i kvarteret och byggdes mellan åren 1770-1829 och är tillbyggt med en tredje våning omkring 1830 i samband med att byggnaden användes som ett pensionat för badgäster. Innan badgästerna gjorde sitt antågande i husen runt Skvallertorget kallades området för "Varvshusen” eftersom skeppsvarvet låg på stranden fram till 1800-talets mitt. Då bodde varvsförmannen i Ettan och Gunnar Klasson tror att de som byggde de stora fartygen i skeppsvarvet kan ha bott i Bikupan.

Bikupan tak är med dagens mått mätt lågt.
Bikupan tak är med dagens mått mätt lågt. Bild: Matilda Spetz

Varsam renovering

Renoveringen utvändigt är omfattande och kostar flera hundratusen. Men arbetet måste ske varsamt eftersom byggnaden är förklarat som byggnadsminne av länsstyrelsen. Ruttna plankor tas bort och byts ut, hängrännor och skorstenen har bytts ut och ett nytt lager med faluröd färg målas på huset.

– Vi har ett ansvar att ta hand om byggnaderna här och vi har länge fått kommentarer om att rusta upp Bikupan, säger Gunnar Klasson.

ANNONS

Att husen är byggnadsminnesförklarade innebär att man måste traditionella ursprungliga material och varje förändring måste kontrolleras av Länsstyrelsen. Restaureringen har varit utmanade för hantverkarna som lärt sig nya tekniker och att använda traditionella material för att renovera byggnaden.

Som himmelriket

Gunnar Klasson går upp för de gamla trapporna till andra våningen i Bikupan.
Gunnar Klasson går upp för de gamla trapporna till andra våningen i Bikupan. Bild: Matilda Spetz

Uddevalla sonen Gösta Carlsson som är 81 år gammal är en av de många badgäster som bott Bikupan och han minns med värme tillbaka på de 31 somrarna han tillbringade där.

– Att bo i Bikupan var som att komma till himmelriket även om det var primitivt. Vi hade inget vatten och inget kylskåp men det var en höjdare att komma hit, berättar Gösta Carlsson som ser tillbaka på svunna och festliga tider med kalas och dans.

Gösta Carlsson berättar att det bodde två familjer på bottenvåningen, en familj på mittenvåning och studenter som jobbade i Uddevalla på övervåningen.

Ett annat kärt minne från Gustafsberg är den kanot han köpte när han var 14 år för sin första lön. Den kostade 200 kronor. Kanoten drog han efter varje paddeltur upp förvarade under huset Tvåan. Där skulle den ligga kvar medan han var i Kongo med en FN-bataljon 1963 och i dag, 57 år senare, ligger fortfarande Gösta Carlssons kanot kvar under tvåan även om den är nött av tiden.

ANNONS
Ett av de rum på 2:a våningen som badgäster en gång i tiden hyrde.
Ett av de rum på 2:a våningen som badgäster en gång i tiden hyrde. Bild: Matilda Spetz

En bortglömd plats

Upprustningen görs med hjälp av pengar från Länsstyrelsen och Thorndénstiftelsen. Huset som en gång myllrade av badgäster står nu tomt. Under en period har Bikupan varit butik men nu är det osäkert hur byggnaden ska användas.

– Vi försöker hitta ett sätt att använda Bikupan eftersom intäkter på huset kan användas till Gustafsbergsstiftelsens verksamhet. Men eftersom inte fler än fem personer kan vistas i huset samtidigt av säkerhetsskäl är det svårt, säger Gunnar Klasson.

Målning av byggnaden Bikupan av konstnären Gustav Silfverstråhle från 1806.
Målning av byggnaden Bikupan av konstnären Gustav Silfverstråhle från 1806. Bild: Gustav Silfverstråhle
ANNONS