Nu ska centrum bli ännu snyggare

En promenad genom centrum, ja det är början på ett snyggare­ Uddevalla.

ANNONS
|

Kommunanställda, näringsliv, centrumföreningen, Destination Uddevalla, Uddevalla Energi, fastighetsägare och butiksägare samlades för att gemensamt gå en sväng för att se vad som kan åtgärdas snabbt för ett snyggare centrum. En form av inventering kan man säga. Vissa var utrustade med skräpplockare och påbörjade arbetet på direkten. Frågan är om inte kommundirektören Peter Larsson och samhällsbyggnadschefen Carina Johansson var flitigast.

Kent Vikmo, Uddevalla centrumutveckling skrädde inte orden.

–Det är mycket som har varit eftersatt i många år. Jag tror inte att det finns en stolpe som är rät i stan och på varje stolpe sitter det ett klistermärke som någon åtminstone har försökt att skrapa bort. Och dålig belysning och klotter är sådant som skapar en otrygg miljö. Nu ska i och för sig Kungsgatan göras om, i dag är den mer en hinderbana än en paradgata, sa Kent Vikmo.

ANNONS

Skräp, och framför allt fimpar, slängs på backen trots att det aldrig funnits så många papperskorgar med askfat i stan. Kent Vikmo jämförde det med att på en diskbänk full av disk ställer du två smutsiga koppar till, men på en ren bänk, tar det emot. Skräp föder skräp.

–Vi har en idé om att göra en gemensam städdag till nästa vår där alla är välkomna att delta. Barnen får chansen att åka sopbil, en dag som medvetandegör hur vi beter oss och som får oss att vara mer rädda om stan, säger Stefan Björling som är centrumkoordinator på kommunen.

Peter Larsson lanserade en annan idé för att få bukt med nedskräpningen.

–Om det gick att visualisera på något sätt hur mycket pengar vi lägger ner på städning och om den utgiften minskade skulle de pengarna i stället kunna gå till något roligare för alla i centrum. Det här är ju vårt gemensamma vardagsrum, föreslår han.

Klotter är ett annat ständigt aktuellt ämne som både förfular och kostar mycket pengar att sanera. Helt onödiga pengar.

–Nu har vi fått en direktkontakt på polisen som tar emot alla våra anmälningar, det är smidigt och enkelt och tar inte lika mycket tid. Och vi använder mer och mer ett medel som försvårar klottrandet, berättade Peter Eldborn, fastighetschef på kommunen.

ANNONS

Elskåpen är populära klotterplank, men där har Uddevalla energi en idé på gång. Att sätta upp gamla bilder som har anknytning till fastigheten.

–Tillsammans kan vi öka respekten för vårt gemensamma vardagsrum, kommunen kan inte klara det själva men om vi jobbar tillsammans så går det, avslutade Stefan Björling.

Så nu kan vi vara överens om att vi inte slänger skräp på gatan, och ser du någon som gör det, säg till.

LÄS OCKSÅ:

Fakta: Så mycket kostar klottret

Kommunen lägger ner mellan 600 000 och 700 000 kronor på saneringen. Till det kommer kostnaden för att anlita saneringsfirmor.

Uddevallahem får punga ut med en halv miljon, lika mycket som Uddevalla Energi, allt enligt Stefan Björling.

Trasiga gatlyktor och provisoriskt lagade lyktstolpar är andra saker som ska åtgärdas så fort det går.

Arbetsmarknadsenheten har blivit kontaktad för att se om det går att få hjälp därifrån för att hålla centrum i ett snyggt skick.

ANNONS