Ny flyktingkris: Hyresvärdar kräver förbättrade avtal av Migrationsverket

Efter den stora flyktingkrisen 2015 uttalade flera hyresvärdar att man aldrig mer vill samarbeta med Migrationsverket. Detta eftersom bostäderna lämnades i så dåligt skick att de behövde totalrenoveras. Kriget i Ukraina ser dock ut att få vissa att ändra sig, uppger tidningen Hem & Hyra. Däribland före detta Uddevallapolitikern Hans Jonasson, som dock kräver ett klart bättre avtal.

ANNONS
|

När den stora flyktingkrisen inträffade under 2015 var det många hyresvärdar, både kommunala och privata, som hyrde ut bostäder till Migrationsverket. Sedan dess har det pågått en lång konflikt mellan myndigheten och flera av hyresvärdarna.

Migrationsverket har anklagats för att många av bostäderna lämnats i ett nästintill obeboeligt skick. Myndigheten har dock inte velat betala ut någon ersättning för reparationskostnader.

Många hyresvärdar har gjort klart att man efter krisen 2015 aldrig mer vill ingå avtal med Migrationsverket. I och med kriget i Ukraina har dock flera tänkt om. Men det verkar bli en dyrköpt historia för myndigheten.

"Skulle hellre elda upp mitt hus”

Hans Jonasson var en av de privata hyresvärdarna under krisen 2015. I en tidigare intervju har han ställt sig högst kritisk till att hyra ut igen. Men nu öppnar han för att göra det på nytt.

ANNONS

– Jag skulle gärna hyra ut om jag hade ett avtal som innebar att lägenheterna ska vara hundra procent återställda när Migrationsverket lämnar. Men annars skulle jag hellre elda upp mitt hus än att hyra ut till dem igen. Det blir lika förstört oavsett, säger han till Hem & Hyra.

Han har sedan tidigare krävt Migrationsverket på totalt 1,1 miljoner kronor för skadorna som uppstod i de fyra lägenheterna han hyrde ut till myndigheten 2015.

Tror att hyresvärdarna kommer kräva mer

Under förra flyktingkrisen var det normala att lägga på åtta procent på den ordinarie hyran för att täcka de ökade kostnaderna. Nu tror dock Hans Jonasson att hyresvärdarna kommer att kräva betydligt mer än så.

– Det här kommer att bli dyrt för Migrationsverket den här gången. För alla värdar som har hyrt ut till Migrationsverket vet vilken fullständigt värdelös och vidrig hyresgäst de är. Ingen vettig människa hyr ut till dem utan att få extrema garantier om att de ska hålla ingångna avtal.

Hittills har omkring 5 200 flyktingar från Ukraina registrerats av Migrationsverket.

Men Migrationsverket beräknar att det kan komma så mycket som 200 000 ukrainska flyktingar till Sverige fram till årsskiftet. Regeringen har gett myndigheten i uppdrag att uppföra och förvalta tillfälliga boenden för de som flyr till Sverige.

ANNONS
ANNONS