Många patienter har tvingats uppsöka ortopedjouren på Uddevalla sjukhus i vinter. Alla upplever sig inte väl bemötta av de inhyrda läkarna som nu byts ut.
Många patienter har tvingats uppsöka ortopedjouren på Uddevalla sjukhus i vinter. Alla upplever sig inte väl bemötta av de inhyrda läkarna som nu byts ut.

Ortopedklinik byter läkarleverantör

Läkaren och patienten förstår inte varandra. Bemötandet har varit otrevligt. Patienter på ortopedjouren på Uddevalla sjukhus har i flera fall varit kritiska mot de bemanningsläkare som de har mött där. Nu byter kliniken leverantör med bland annat förhoppningen att det ska bli bättre.

ANNONS
|

– Jag förstod knappt ett ord av vad läkaren sa, berättar en patient.

En annan patient med en kotskada fick felaktigt besked efter röntgen och tyckte också att hon blev otrevligt och nonchalant bemött.

I båda fallen handlade det om bemanningsläkare från det danska företaget Transmedica, ett företag som finns inne också i andra verksamheter i NU-sjukvården.

Patrick Eriksson är verksamhetschef på ortopeden på Uddevalla sjukhus. Han beklagar det som patienterna har råkat ut för och tycker att det är allvarligt.

– Vi har haft flera, främst danska, kollegor från bemanningsföretaget och i ramavtalet finns det tydliga krav kring språket och att läkarna även ska kunna de system och plattformar som vi arbetar med.

ANNONS

– Det har inte alltid uppfyllts så nu byter vi leverantör. Vi har blivit lovade en högre kvalité och förväntar oss att det ska bli bättre, säger Patrick Eriksson.

Den nya leverantören av bemanningsläkare heter Rent a doctor.

Patrick Eriksson ser också en framtid där behovet av bemanningsläkare på ortopedkliniken minskar allt mer.

– Vi har påbörjat rekryteringar av egna läkare, säger han och berättar om det professionellt goda anseende som kliniken har.

Den turbulens som var på kliniken för ett och ett halvt år sedan då egna läkare arbetade även som bemanningsläkare där, har inte gett några bestående effekter, anser han.

Nyligen gjordes en Spur-inspektion på kliniken. Bakom står Sveriges läkarförbunds specialistutbildningsråd och Läkaresällskapet, och målet är att säkra och höja kvaliteten i den målstyrda specialistutbildningen. Inspektionen visade att det är få kliniker i landet som kan erbjuda så bra specialistutbildning som NU-sjukvården.

– Under året räknar vi med att rekrytera sex nya ST-läkare (läkare under specialistutbildning). Vi tror att vi ska kunna minska behovet av bemanningsläkare på jourlinjerna allt eftersom, säger Patrick Eriksson.

– Inom ett par år kan vi förhoppningsvis klara oss helt själva.

ANNONS