Grafiken visar politikernas närvaro på mötena i Kommunala rådet för äldre respektive Kommunala rådet för personer med funktionsnedsättning.
Grafiken visar politikernas närvaro på mötena i Kommunala rådet för äldre respektive Kommunala rådet för personer med funktionsnedsättning. Bild: Carlsson Karin A (BHN)

Politiker väljer bort möten med äldre och personer med funktionsnedsättning

Bara tre av åtta politiker deltog på det senaste mötet om frågor som rör äldre och personer med funktionsnedsättning. Företrädare för föreningarna kräver skärpning och ansvariga politiker håller med. "Det är att visa ringaktning mot brukargrupperna", säger kommunfullmäktiges ordförande Elving Andersson (C).

ANNONS
|

Hade de andra fem politikerna varit på plats hade de till exempel också fått information om att kommunen öppnar platser för äldreboende i kvarteret Sundberg hösten 2019 och att det utreds om man kan öppna 20 platser till på Rotviksbro. De hade hört att det är på gång en offentlig toalett vid Gallionen och samtidigt fått diskutera synpunkter på att tillgängligheten försämras när det byggs trädäck för uteserveringar över ledstråken.

Det är nämligen enligt protokollet bara några av de ärenden som togs upp på mötena den 9 maj med kommunala rådet för äldre och för personer med funktionsnedsättning.

Råden finns till för att politiker och företrädare för intresseföreningar ska kunna mötas och diskutera olika frågor. Ofta handlar det om tillgänglighet i gaturummet eller olika vård- och omsorgsfrågor. De är rådgivande men ska också kunna vara remissorgan, alltså ge yttranden som kan spela en viktig roll i ett kommande beslut.

ANNONS

Åtta politiker är ordinarie ledamöter i båda råden. De får ekonomisk ersättning för sitt arbete där.

Men mötena väljs bort. Fem möten har hållits under våren. På de två sista, den 9 maj, närvarade bara tre av de åtta politikerna. Det var Ann-Charlott Gustafsson (UP), Kenneth Engelbrektsson (S) och Stefan Skoglund (S). På eftermiddagen anslöt Cecilia Sandberg (S) under de sista tjugo minuterna.

"Svårt nog ändå att få dem att fatta"

I protokollet noteras en "dålig uppslutning av politikerna".

Politikernas närvaro:

Råden har haft två separata möten, den 21 februari och 9 maj, och ett gemensamt möte den 4 april. Närvaro markeras i tabellen med en grön bock. Vid tre av mötena har några politiker deltagit under bara en del av mötet, vilket markeras med stjärna i tabellen. Det gäller Mikael Staxäng (M), Monica Bang Lindberg (L), som båda deltog en dryg timme, Camilla Olsson (C) som deltog 45 minuter, och Cecilia Sandberg (S) som deltog i 20 minuter. Gösta Dahlberg (M) har deltagit som ersättare.Den 4 april deltog även Christer Hasslebäck (UP) och Jarmo Uusitalo (MP som representanter för kommunstyrelsen.

Källa: Uddevalla kommun och rådets ordförande Ann-Charlotte Gustafsson (UP).

– Det har varit klagomål på det även tidigare. Det känns som om att de inte tycker att det är så noga. Det var samma kring valet, säger Rolf Rodin som representerar Synskadades riksförbund i Bohuslän i rådet.

Hur påverkar det arbetet i rådet?

– Det är dåligt. Det är massor som inte hör på vad vi säger och som inte får input i våra frågor. Det är svårt nog ändå att få dem att fatta, säger Rolf Rodin.

– Nu förväntar jag mig att alla är med varje gång. Att de skärper sig.

Också rådets ordförande, Ann-Charlotte Gustafsson (UP), reagerade.

– Ja, vi lyfte frågan gemensamt. Det är inte bra, man ska närvara, säger hon.

Den låga närvaron skickar fel signaler både till föreningarna och till allmänheten. För det är ett viktigt organ för att kunna kommunicera, anser hon.

ANNONS

Se över sammansättningen

Ann-Charlotte Gustafsson säger vidare att hon inte vet varför politikerna uteblir. En förklaring, resonerar hon, kan vara hur rådet är sammansatt. Det ska vara två representanter för varje nämnd vilket kan leda till att frågorna kanske inte tycks lika angelägna för alla. Det som diskuteras i rådet för äldre faller utanför barn- och utbildningsnämndens område till exempel, menar hon.

– Sammansättningen i rådet är fastslaget av kommunfullmäktige, och då måste förändringar tas i fullmäktige. Kanske ska man ta en diskussion om vilka som ska vara med, säger Ann-Charlotte Gustafsson.

Just barn- och utbildningsnämndens andre vice ordförande, Cecilia Sandberg (S), är den politiker som varit minst på mötena i rådet. Av vårens fem möten har hon bara närvarat på ett, den 9 maj, och då de sista 20 minuterna.

Är du ointresserad av de här frågorna?

– Nej. Det är rena schemakrockar med andra möten. Jag förstår kritiken från organisationerna som utgår från att här kan man diskutera och då blir det svårt om det är få politiker där, säger Cecilia Sandberg.

Hon säger att hon personligen håller med Ann-Charlotte Gustafssons resonemang om rådets sammansättning.

– Ett annorlunda utformat råd kunde vara bättre, då skulle man inte skjuta så brett som idag, säger Cecilia Sandberg.

ANNONS

"Det är att visa ringaktning"

Formellt ligger råden under kommunfullmäktige. Ordförande Elving Andersson (C) instämmer i kritiken.

– Det är naturligtvis inte bra. Är man vald ska man gå på möten. Det är klart att man kan få förhinder enstaka gånger, men generellt dålig närvaro är inte acceptabelt. Det är att visa ringaktning mot de brukargrupperna att inte delta i mötena.

En förklaring som ges är att det ligger andra möten samtidigt.

– Blir det en kollision är det alltid problem men i första hand ska man försöka lösa det. Råden och presidierna har möten en gång i månaden och det borde gå att hitta tider som inte kolliderar. Skulle det vara omöjligt får någon annan från nämnden gå så att åtminstone någon representerar, säger Elving Andersson.

Bör rådens sammansättning ändras så att frågorna upplevs mer relevanta?

– Finns det sådana tankegångar är jag inte främmande för att se över regelverket. Det är klart att det är viktigt både för representanterna för brukargrupperna och för politikerna att mötena upplevs relevanta och att frågorna som tas upp är relevanta. Regelverket har varit i några år nu och jag har absolut inget emot att utvärdera om det initiativet kommer upp, säger Elving Andersson.

Förväntar sig bättre närvaro

Ann-Charlotte Gustafsson säger att hon hoppas att alla tar till sig av kritiken och att hon förväntar sig bättre uppslutning i höst.

ANNONS

En uppmaning som i alla fall Cecilia Sandberg menar att hon får svårt att hörsamma eftersom mötena fortsätter att sammanfalla med nämndens presidiemöte.

Från föreningshåll har mellan sju och 14 företrädare närvarat vid mötena.

Nästa möte är den 29 augusti.

Kommunala rådet för äldre och personer med funktionsnedsättning är samrådsorgan och kan fungera som remissinstans.

Enligt riktlinjerna ska råden ha åtta politiker vardera, två från varje nämnd. En av dem är ordförande i rådet. Pensionärsorganisationerna respektive handikapporganisationer utser tio företrädare varav en vice ordförande.

Råden ska sammanträda minst sex gånger varje år. Av dessa ska två möten vara gemensamma med de båda råden. Då ska också kommunstyrelsen vara representerad för dialog om kommunövergripande frågor.

Samtliga representanter, både politiker och företrädare för organisationer, har rätt till ersättning och arvode enligt kommunens riktlinjer.

De politiska ordinarie ledamöterna är Ann-Charlotte Gustafsson (UP), ordförande, Mikael Staxäng (M), Camilla Olsson (C), Monica Bang Lindberg (L), Cecilia Sandberg (S), Kenneth Engelbrektsson (S), Stefan Skoglund (S) och Annelie Högberg (S).

Källa: Uddevalla kommun

ANNONS