Problembygget blev en succé

I tio år har Uddevalla stoltserat med sin strandpromenad. Erland Holmdahl var drivande i insamlingen som möjliggjorde bygget. I dag är han stolt. Men problemen som uppstod längs byggnationen hade kunnat stoppa alltihop - om inte alla var måna om att få det klart.

ANNONS
|

– Det är helt otroligt att det är tio år sedan, säger Erland Holmdahl när vi går ner för backen och ut mot träbryggan.

Augustisolen stirrar stundtals fram mellan molnen, den lätta vinden tilltar något i takt med att vi närmar oss vattnet. Det är en fin dag vid Strandpromenaden, som på lördag fyller tio år. Erland kisar och tittar ut mot havet.

LÄS OCKSÅ: Fem år med Strandpromenaden

– Jag känner väldigt stor stolthet över att vi med gemensamma krafter lyckades göra detta, som i ett decennium har diskuterats och hyllats. Framför allt för att vi gjorde det på ett så roligt sätt, säger han.

ANNONS

Med sin erfarenhet inom Uddevallas näringsliv blev Erland Holmdahl spindeln i nätet när pengar skulle samlas in för att möjliggöra projektet.

– Det fanns en väldig energi i gänget som jobbade med det här. Det är mindre kopplat till mig som person. Men jag hade ett väldigt starkt kontaktnät både inom kommunen och näringslivet. Det var inga stängda dörrar någonstans.

LÄS OCKSÅ: Facklor lyste upp Strandpromenaden

2,2 miljoner kronor skulle dras in - sedan skulle kommunen stå för resten. Efter en trög start våren 2004 lossnade det rejält på hösten. Och veckan innan tekniska nämnden skulle ha sammanträde i slutet av året överlämnades en check på 2,2 miljoner kronor över till kommunen. Bland insamlarna fanns ideella föreningar, näringslivet och privatpersoner.

– Om man sluter leden och enas om vad man ska genomföra kan man genomföra i princip vad som helst. I efterhand kan jag säga att jag gärna hade sett fler projekt av den typen i Uddevalla, som med simhallen eller kulturhuset, säger Erland Holmdahl.

Lördagen den 26 augusti var det dags för invigningen, som man bestämde skulle bli en riktig fest. Holmdahl hade läst om en hotellinvigning i Asien som hade slagit rekord i Guiness rekordbok med 3 500 personer som klippte bandet. Det skulle man nu slå.

ANNONS

– Vi åkte till Ikea och köpte 4 000 saxar och bad dessutom allmänheten att ta med sig.

LÄS OCKSÅ: Kommunen stämmer Markbygg på en miljon

Rekordet slog man, och runt 5 000 personer dök upp.

– Jag minns att vi tittade på varandra och undrade om det skulle komma så mycket folk. Och till en början var det stillsamt, men sedan smällde det till. Det bara vällde in folk och det var en underbart trevlig stämning. Ja, det är nästan så att man blir lite rörd faktiskt.

Men det som föregick invigningen - själva bygget - var allt annat än en dans på rosor. Projektet var från början budgeterat till elva miljoner kronor - det stannade på 39 miljoner. I takt med att bygget drog igång upptäcktes allvarliga brister i berget vid Hästepallarna. Rasrisken var uppenbar. Det var ett av många problem som kommunen och entreprenören stötte på under resans gång och som kostade pengar. Mycket pengar. Men trots det tvekade man aldrig. Här skulle bli en strandpromenad

Jan Gunnarsson (S) blev kommunstyrelseordförande i februari 2006 och minns turerna mycket väl.

– Jag var ledamot i kommunstyrelsen innan jag blev ordförande så jag var med på alla möten som handlade om promenaden. Under hela byggnationen ökade kostnaderna stegvis och rasrisken var den största orsaken. Det är klart att kostnadsökningar utöver ramen som man en gång har satt alltid är besvärligt, men det var bara en eller två politiker i kommunstyrelsen som motsatte sig detta. Det var en bred enhet som tyckte att om vi har startat projektet ska det också fullföljas, säger Gunnarsson och tillägger:

ANNONS

– Vi fick hela tiden relevanta förklaringar, så det var inga bekymmer för mig. Och det var inte svårt att motivera för skattebetalarna. När vi drog igång hade vi tryckt på en startknapp, då ska det ju mycket till om man ska ändra på det.

Även det nuvarande kommunalrådet Ingemar Samuelsson (S) var i allra högsta grad inblandad, då som ordförande i tekniska nämnden.

– När vi kom in i byggnationsfasen och alla problem dök upp stod nämnden väldigt stabilt. Det var ingen kul process, men när vi väl kände till hur allvarlig skredrisken var fanns det inget att tveka om, säger han.

Men visst blev det diskussioner inom nämnden.

– Det handlade mest om man inte kunde göra en billigare lösning. Men skulle vi genomföra ett så dyrt projekt för att sedan banta ner det? Nej, vi trodde på idén och då skulle det vara rätt från början. Det fanns aldrig någon tvekan.

Tio år senare kan Samuelsson titta på Strandpromenaden med stolthet.

– Det har blivit en kanongrej för Uddevalla. Det spelar ingen roll vad det är för väder, nog sjutton träffar man andra som går där. Det är en kanonpromenad.

ANNONS