Iläggning av rev för hummerhotell och torskhotell i Byfjorden Uddevalla Betong eleenten ar levererade av Kynningsrud och ska läggas ut i Byfjorden från Sjöfartsverkets fartyg Scandica.
Iläggning av rev för hummerhotell och torskhotell i Byfjorden Uddevalla Betong eleenten ar levererade av Kynningsrud och ska läggas ut i Byfjorden från Sjöfartsverkets fartyg Scandica. Bild: Lasse Edwartz

Projekt Fjordtorsk i Uddevalla avslutar Västerhavsveckan

Just nu pågår Västerhavsveckan för fullt. På söndag avslutas den med information om det omfattande projektet med att sätta ut konstgjorda torskrev i Byfjorden. Försöket har uppmärksammats stort i landet och gäller också hummer.

ANNONS
|

Lars-Olof Axelsson drog igång försöket att rädda en lokal torskstam och även gynna hummertillgången genom att sänka 70 konstgjorda rev i Byfjorden. På söndag blir det en informationsträff om projektet där också förre landshövdingen Lars Bäckström, författaren och biologen Stefan Edman, kommunalrådet Ingemar Samuelsson, medverkar tillsammans med representanter för sportfisket, sjöräddningen och Rotary.

– Till alla fakta och konstaterandet att det här fungerar utmärkt, visar vi ett rev på land och berättar om hur de tillverkas och fungerar, säger Axelsson.

Reven är tänkta att skydda småtorsk och hummer från att bli uppätna av bland annat skarv och säl. Planen och förhoppningen är att på lite sikt få tillbaka ett torskbestånd i Bohuslän som är lika omfattande som det var en gång i tiden. Bland sponsorerna finns bland andra Uddevalla kommun, Havs- och vattenmyndigheten (HaV), yrkesfiskets organisation SFPO, Rotaryföreningar, Fiskekommunerna i Bohuslän, 8-Fjordar, Thordénstiftelsen, Leader Bohuskust och gränsbygd samt privatpersoner och företag.

ANNONS

De 70 reven är gjutna lokalt av Kynningsrud och har kostat 25 000 kr styck. Försöket inleddes 2015 och några år senare kunde man konstatera att det fanns stationära torskbestånd runt reven.

Detta dokumenterades på film och nu blev försöket rejält uppmärksammat. I dag är räddningsförsöket av torsken ett regeringsuppdrag.

Västerhavsveckan arrangeras sedan 2008 av Västra Götalandsregionen, tillsammans med ett hundratal aktörer, med syftet att uppmärksamma havsmiljön och de utmaningar Västerhavet står inför.

ANNONS