Bild: Camilla Haagen

Salmonellautbrott tros ligga bakom massdöden

Efter obduktion av kajorna har salmonella påträffats i de undersökta kropparna.
– Det man kan tänka på är att smittan sprids lätt och att den kan gå från fågel till människa, säger Henrik Ulhorn, biträdande statsveterinär på Sva.

ANNONS
|

Strax innan jul började döda fågelkroppar att påträffas av boende runt om i Uddevalla. De flesta hittades kring Margretegärdeparken. Uddevalla kommuns miljöinspektör Bengt Westlund tog in fem av de döda kajorna, frös ner dem, och skickade dem därefter till statens veterinärmedicinska anstalt (Sva) i Uppsala.

För drygt två veckor sedan visade fyra av de obducerade kajorna att de hade skallskador, blodfyllda lungor och tomma magsäckar gemensamt.

LÄS MER:Kajorna kan ha ramlat och dött i sömnen

Nu har ytterligare uppgifter kommit, något som P4 Väst var fört med att berätta.

– Fåglar har skickats in i flera omgångar. Tre av dem har obducerats och vad vi kan se så har salmonella påträffats i alla tre omgångar. Vi är inte helt klara ännu men resultatet så här lång är att man har hittat detta hos dem och att mycket talar för att det är det som är orsaken, säger Henrik Ulhorn, biträdande statsveterinär på Sva.

ANNONS

Vanligast på våren

Salmonellautbrott brukar vara vanligast på vårkanten och då framför allt hos småfåglar som brukar drabbas av salmonella typhimurium. Om det är samma typ av salmonella i det här fallet är ännu inte klart.

– Det man kan tänka på är att smittan sprids lätt och att den kan gå från fågel till människa. Det är därför viktigt att tänka på hygienen och att man använder handskar exempelvis. Smittan är som en magsjuka men kan leda till andra allmänna infektioner. Med otur blodförgiftning, säger han.

Om det är en plats, som ett matställe för fåglarna, som bär på smittan eller om det är sjuka fåglar smittar ner friska går i nuläget inte att veta.

– Kan man upptäcka smittkällan så är det givetvis bra men det brukar vara väldigt svårt, säger han.

När det kommer till salmonella typhimurium, som är vanlig hos småfåglar, kan fågeln bära på smittan utan att uppvisa symptom.

LÄS MER:Mystisk kajdöd i centrum

LÄS MER:Mystisk massdöd av kajor i Uddevalla ska utredas

ANNONS