Lennart Küssner, längst till höger, med resten av det svenska laget.
Lennart Küssner, längst till höger, med resten av det svenska laget. Bild: Rina Sevastianov

Uddevallastudenten tog medalj i fysik

Lennart Küssner fick med sig en bronsmedalj hem från fysikolympiaden. Det svenska laget presterade på topp i de tuffa tävlingarna, men hann även njuta av Israel.

ANNONS
|

18-åriga Lennart Küssner från Ljungskile var en av fem som representerade Sverige i fysikolympiaden som hölls i Tel Aviv, Israel. Efter två svåra tävlingar tog han sig upp över bronsgränsen.

– Det har varit helt fantastiskt och väldigt lärorikt. Hela tävlingen var oerhört välorganiserad, säger han.

Fysikolympiaden är en tävling som riktar sig till gymnasieelever. I år var nästan 80 länder representerade och tävlingen hade runt 360 deltagare. Tävlingen består av en teoretisk del och en experimentell del, där deltagarna samlar poäng.

Lennart Küssner tog sig över bronsgränsen, vilket innebar att han hade ett bättre resultat än femtio procent av alla deltagare, och tilldelades en bronsmedalj. Det svenska laget tog totalt en silvermedalj och två bronsmedaljer, vilket är det bästa resultatet på nästan 20 år. För att ta sig till olympiaden krävs det goda kunskaper i fysik.

ANNONS

– Den gymnasiala kunskapen räcker inte. Jag skulle säga att den nivån som behövs motsvarar en grundkurs i fysik på universitetsnivå. Det var väldigt svåra tävlingar och poängen var ovanligt låga så medaljgränserna var också låga, säger han.

Mer än bara tävlingar

Tävlingarna pågick i två dagar och laget var på plats i Israel en hel vecka. Organisationen bakom hade ordnat fem dagsresor där alla deltagare reste runt tillsammans.

– Vi fick se mycket av landet och det var en otrolig känsla att flyta runt i Döda havet, säger Lennart Küssner.

Efter sommaren börjar han sista året på Östrabo gymnasieskola och hoppas ta sig till olympiaden även då.

– Jag vill uppmana alla som kan att försöka vara med i det svenska kvalet till olympiaden och testa på det här. Det är väldigt kul och givande, säger han.

Det här är fysikolympiaden

Tävlingen riktar sig till studenter på gymnasienivå och deltagarna får inte ha fyllt 20 år innan juni eller officiellt börjat på universitetet.

Under två dagar görs två tävlingar, en teoretisk och en experimentell. I år bestod den teoretiska delen av tre frågor och den experimentella av två experiment som skulle utföras. Deltagarna har 5 timmar på sig på varje del och kunde totalt få 50 poäng.

Gränserna för de olika medaljerna sätts efter att alla resultat är sammanställda. De 8 procent bästa tilldelas guldmedalj. De som har bättre resultat än 75 procent av deltagarna får en silvermedalj och de som är bättre än 50 procent av deltagarna får en bronsmedalj.

Det svenska laget tas ut via Wallenbergs fysikpris som är en tävling som riktas till svenska gymnasieelever. De fem bästa får en plats till fysikolympiaden.

ANNONS