4 000 år gammal grav hittad i Norge

Ett sällsynt gravfynd har gjorts vid Selje i norska Vestland. Graven beräknas vara runt 4 000 år gammal.

ANNONS
|

Norska arkeologer har gjort ett spännande fynd vid en strand i norska Vestland. För några veckor sedan hittades en så kallad stenkistgrav, som beräknas vara lika gammal som några av pyramiderna i Egypten.

– Det är en enorm spänning förknippad med en sådan upptäckt. Först ser man lite ben och sedan mer och mer ben. Spänningen övergår i förundran. Man tänker på alla teorier man har läst, och tror inte riktigt på det man ser, säger Morten Ramstad, sektionschef vid antikvitetssektionen vid universitetet i Bergen, till VG.

I den 4 000 år gamla graven finns det kvarlevor från både spädbarn och äldre människor. Arkeologer från Universitetet i Bergen, som gjort fyndet, tror att den välbevarade graven kan ha varit en sista viloplats för över fem personer.

ANNONS

– Vi hittade ett litet spädbarn i fotändan på en 60-årig man med artrit, säger Ramstad till VG.

– Vi får starka och känslosamma bilder.

Enligt arkeologerna är det här det största fyndet man gjort i Norge på över 100 år.

Spännande upptäckt för forskare

Upptäckten menar forskarna kan ge svar på några av mänsklighetens största gåtor om människans historia. Framför allt hoppas man att det ska ge lite ledtrådar om hur jordbrukskulturen etablerades i Norge.

Bland annat hoppas man nu att det ska finnas en möjlighet att göra dna-analyser och kunna fastställa vad människorna drabbats av för slags sjukdomar, om de dött av en sådan. Man vill även undersöka isotoper, som kan visa på hur människor har rört sig och vilka kulturmöten de har haft.

I graven hittades även benpärlor och flintaföremål och vad som ser ut att vara offer av djur eller mat. Under de döda har något mörkt hittats, som kan vara ett djurskinn eller tyg av ull.

Graven är drygt tre meter lång, en och en halv meter bred och 70 till 80 centimeter hög.

LÄS MER:Världens äldsta runsten kan ha hittats i Norge

LÄS MER:Ny upptäckt: Vikingarna hade glasfönster

ANNONS