Biden: Tror att avtal om gisslan är nära

USA:s president Joe Biden säger sig vara hoppfull om att åtminstone en del av de tillfångatagna israelerna i Gaza snart kan släppas.
Samtidigt fortsätter de hårda striderna på landremsan, och dödssiffran stiger.

ANNONS
|

Det var i samband med den årliga thanksgiving-ceremonin i Vita huset, där presidenten bland annat benådar en kalkon, som Joe Biden lät meddela sin förhoppning om att en överenskommelse är nära.

– Jag tror det, sa Biden. Enligt BBC gav han beskedet samtidigt som han korsade sina fingrar, att jämföra med hur vi på svenska ”håller tummarna”.

Reporterfrågan som ställdes var om huruvida det låg någon sanning i Washington Posts uppgifter från i helgen, då man rapporterade att företrädare för Israel, USA och terrorklassade Hamas var nära ett avtal om de israeler som tillfångatogs av Hamas den 7 oktober.

ANNONS

Uppgifter om vapenvila

Enligt Washington Posts källor innehåller det preliminära avtalet villkor om att 50 eller fler gisslan släpps i mindre grupper åt gången under en fem dagar lång vapenvila. Israel åtar sig i sin tur att tillåta att humanitärt bistånd och förnödenheter, inklusive bränsle, kan ta sig in på Gazaremsan.

Huruvida Washington Posts uppgifter om detaljerna fortfarande är aktuella återstår att se, men enligt BBC sade Israels USA-ambassadör att ett avtal förhoppningsvis kan nås ”inom de kommande dagarna”.

BBC rapporterar även att representanter för Internationella Rödakorskommittén rest till Qatar för ett möte med Hamas. I och med att kommittén tidigare varit inblandade i gisslanförhandlingar tolkas det som ytterligare ett tecken på att en överenskommelse kan vara nära.

Dödssiffran stiger

Men fram till att ett avtal sluts och en vapenvila träder i kraft fortsätter Israels motoffensiv inne på Gazaremsan, med hårda strider som följd.

Under måndagen rapporterades det av flera internationella medier att strider bland annat pågått vid Indonesiska sjukhuset i Gaza. Vid en attack uppges tolv personer ha dödats, något som Världshälsoorganisationen (WHO) har fördömt.

”WHO är bestört över dagens attack mot det Indonesiska sjukhuset i norra Gaza, vilket ska ha resulterat i dödandet av minst tolv personer inklusive patienter och deras anhöriga”, skriver organisationen i ett uttalande på dess hemsida. Man tillägger att ”tiotals” utöver det skadades i attacken.

ANNONS

Det Hamas-styrda hälsodepartementet i Gaza uppger i sin tur, enligt BBC, att 13 300 palestinier har dödats hittills under Israels motoffensiv. Av dem ska minst 5 600 vara barn.

I Hamas attack den 7 oktober – startskottet för kriget – dödades runt 1 200 israeler.

LÄS MER:Intensiva strider vid sjukhus

LÄS MER:FN-chefen Guterres vill inte styra Gaza

LÄS MER:En ny elit styr Gaza-flödet på X

ANNONS