En historisk dag för fransmännen

Ångestens dag. Så beskriver många fransmän söndagen när de röstade om landets president. – Jag känner mig ledsen. Över 20 procent röstade på extremhögern, säger juridikstudenten Joseph Nataf.

ANNONS
|

Han sitter på en bar vid restaurangtäta Bastiljplatsen (Place de la Bastille) i centrala Paris. Bastiljen har en symbolisk betydelse för starten av den franska revolutionen 1789 och under söndagskvällen samlades många vänsteraktivister för att protestera mot Marine Le Pen. När första valresultatet kom vid 20-tiden hördes burop från folksamlingen och många uppmanade till bojkott av valet. Många poliser var på plats och flera gator var avspärrade.

Joseph Nataf och vännen Laurène Bellorini säger att de inte har någon lust att delta i några våldsamma protester utan föredrar att diskutera politik i lugn och ro. Joseph Nataf tar en klunk av ölen och säger att han in i det sista hoppades på att hans favorit Socialistpartiets Benoît Hamon skulle gå vidare till en andra omgång tillsammans med yttervänsterns Jean-Luc Mélenchon.

ANNONS

– Jag visste någonstans att det skulle bli omöjligt. Men jag röstade med hjärtat.

Laurène Bellorinis mobil plingar till och hennes studiekollegor skickar hjärtan.

– De är glada över resultatet. Vi läser handel tillsammans så de gillar så klart Macron. Jag röstade också på honom eftersom han var den minst sämst av kandidaterna. Men jag röstade inte för Macron, jag röstade mot Le Pen.

I en annan del av stan var stödet för Emmanuels Macron tydligare. Flera personer väntade utanför hans kontor i det femtonde distriktet i södra delarna av huvudstaden. När den oberoende socialliberalen steg ut applåderade folk och ropade bravo. Entreprenören Thomas Kerting var en av dem.

– Macron ger hopp. Han är ambitiös och en humanist som för folk tillsammans.

Thomas Kerting tror inte att Le Pen har en chans i det andra valomgången den 7 maj.

– Det blir 70 procent till Macron och 20 till Le Pen.

Hade inte röstat på 30 år

Tolv timmar tidigare, klockan åtta på söndagsmorgonen, öppnade de närmare 70 000 vallokalerna runt om i landet. GP var på plats i vallokalen närmast rådhuset i Paris där Leon Bernard Aziza var en av de första att rösta.

– Jag röstar på Le Pen, säger han och visar stolt upp sin valsedel.

ANNONS

Leon Bernard Aziza, som driver en bistro i närheten, berättar att han inte har röstat på 30 år men i år kände han att det var viktigt att göra sin röst hörd. Han vill få ett stopp på terrorattacker och anser att det bara finns en kandidat som tydligt kan få till en förändring.

– Jag menar, hur kunde de släppa ut mannen som sköt ihjäl polisen? Det måste till ett slut på den här slappheten.

Han syftar på skottlossningen på Champs-Élysées i torsdags kväll när 39-årige Karim Cheurfi mördade en polis. Cheurfi hade tidigare begått flera våldsamma angrepp mot poliser och suttit i fängelse för mordförsök.

Säkerheten var höjd

På grund av polismordet och de många terrordåd som drabbat landet de senare åren var säkerheten förhöjd valdagen. Alla som ska in och rösta i den pampiga artonhundratalsbyggnaden måste först passera en säkerhetskontroll. Vissa slipper däremot undan, som Marie Zupan och de andra nunnorna från den intilliggande kyrkan St Gervais.

Marie Zupan tycker att det var extra svårt att rösta i år. Det var först efter att hon läst igenom de elva kandidaternas valprogram som hon kom fram till sitt beslut. Tidigare har hon alltid röstat på center-högerkandidaten vilket skulle innebära François Fillon. Men hon tycker att han har gått för mycket åt höger. Istället föll valet på hon Emmanuel Macron.

ANNONS

– Jag röstar först och främst för EU och öppenhet, säger hon och tillägger att hon till hälften är slovensk.

ANNONS