Österrike inför vaccinplikt – som första land i Europa

Österrike har infört vaccinplikt. På torsdagen röstades lagen igenom i parlamentet – något som väckt starka känslor i landet.

ANNONS
|

Redan innan nationalrådet i Österrikes parlament röstade om vaccinplikten såg det inte ut att finnas några hinder för att den skulle gå igenom. Detta då större delen av oppositionen spåddes rösta för lagen.

Inte heller nästa omröstning, den 3 februari i förbundsrådet, där representanter för förbundsländerna sitter, väntas utgöra något hinder för vaccinplikten. Regeringens knappa majoritet gör det svårt för motståndare till lagen att blockera den.

Även om omröstningen betraktats som en formalitet efter att hälsoutskottet godkänt planerna, väcker frågan starka känslor. Frågan är omdebatterad och protester väntas utanför parlamentsbyggnaden, rapporterar ORF.

Debatten i parlamentet inleddes med hårda ord.

– Jag är chockerad över vad regeringen med skenoppositionen i dag genomför. Det är inget annat än ett vaccintvång. En stor inskränkning i österrikarnas frihet. Ett regelrätt attentat av människovärdet, sa högerpopulistiska FPÖ:s Herbert Kickl.

ANNONS

– Det är införande av hälsokommunism. Och det är ironiskt att man, för att bekämpa ett kinesiskt virus, inför ett kinesiskt system i Österrike.

Sigrid Maurer från regeringspartiet De gröna kallade vaccinationer för ”en solidarisk handling”, och ett ”kvitto på vetenskapens segertåg”.

– Vaccinplikten är vägen ut ur pandemin. Det är nödvändigt att höja vaccinationsgraden för att förhindra nedstängningar och garantera återgången till normalitet, sa hon.

Automatiserade kontroller

Den planerade vaccinplikten, den första i sitt slag i Europa, kommer införas i faser. Den första fasen, som om allt går som planerat träder i kraft den 3 februari, innebär att alla över 18 uppmanas att vaccinera sig, rapporterar österrikiska medier. Undantag finns för gravida, personer som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig, och personer som tillfrisknat inom en sexmånadersperiod.

Fast två planeras till mitten av mars, då kontroller införs. Polisen får då möjlighet att genomföra stickprovskontroller och kräva ett vaccinbevis. Den som då inte är vaccinerad får möjlighet att vaccinera sig inom en tvåveckorsperiod. Annars blir det böter på motsvarande cirka 6 000 kronor. Den som vill kan överklaga till domstol, men riskerar då betydligt högre böter. Maximalt motsvarande 36 000 kronor. Böterna ska kunna dömas ut högst fyra gånger om året.

ANNONS

Regeringen överväger också en tredje fas, där vaccinationen automatiskt kontrolleras och strafförelägganden skickas ut. Det är dock inte klart när denna fas eventuellt skulle kunna inledas.

Vaccinlotteri ska motivera befolkningen

För att öka vaccinviljan har regeringspartierna ÖVP och De gröna kommit överens med oppositionspartiet SPÖ om ett belöningssystem. Kärnan i förslaget är ett ”vaccinlotteri”, där varje tagen vaccindos ger chans att vinna en kupong värd motsvarande 5 000 kronor, som ska gå att lösa in i till exempel affärer och restauranger. Ju fler doser man har tagit, desto större vinstchans.

Dessutom införs ett belöningssystem för kommuner. 75 miljoner euro ska delas ut för att uppmuntra dem att informera om vaccinationerna och göra reklam för dem. 400 miljoner euro ska fördelas mellan kommuner som uppnår en viss vaccinationsgrad. Ju högre vaccinationsgrad, desto mer pengar får kommunen.

ANNONS