Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland. Arkivbild.
Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland. Arkivbild.

Toppmöte om Nordkoreakrisen i Kanada

Nordkoreakrisen ska diskuteras på ett toppmöte med utrikesministrar från flera länder.

ANNONS
|

Kanada och USA står som värdar för mötet som ska hållas i Vancouver i Kanada i januari. Beskedet kom på en pressträff där även USA:s utrikesminister Rex Tillerson deltog.

Diplomati är även den amerikanske presidenten Donald Trumps strategi gentemot diktaturen, enligt Tillerson. Pressen på Nordkorea kommer inte att avta förrän landet lägger ned sin utveckling av kärnvapen, säger han.

- Vi kommer att fortsätta sätta press på Nordkorea och vill skicka ett enat budskap från omvärlden att vi inte accepterar er som en kärnvapennation.

ANNONS

Syftet är att få Nordkorea att komma till förhandlingsbordet, tillägger Tillerson.

- Annars skulle vi inte göra det här, utan gå direkt på en militär lösning.

Utöver USA och Kanada kommer Japan, Sydkorea, Australien, Belgien, Storbritannien, Colombia, Etiopien, Frankrike, Grekland, Luxemburg, Nederländerna, Nya Zeeland, Filippinerna, Sydafrika, Thailand och Turkiet att delta.

TT-AFP-Reuters
Fakta: Nordkorea

Världen har åtagit sig att försöka hejda spridningen av kärnvapen. Nordkorea är ett av de länder som bryter mot den linjen.

Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un hävdar att kärnvapen är det enda sättet för landet att skydda sig mot USA.

Nordkorea är en kommunistisk diktatur och betraktas som ett av världens mest slutna länder. Majoriteten av de cirka 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

ANNONS