USA rustar för våldsamt val

Nerverna är på ytan när USA röstar natten mot onsdagen. Men det är inte bara resultatet som inväntas. Städer över hela USA stänger inför väntade oroligheter. Donald Trump påstår att valet kan stjälas från honom.

ANNONS
|

Donald Trump gjorde fem kampanjstopp och Joe Biden tre i valrörelsens absoluta slutskede på måndagen. Lady Gaga underhöll för Joe Biden.

Det är några av de avgörande delstaterna där det är jämnt som uppvaktats – Michigan, Wisconsin, Pennsylvania,Ohio och North Carolina. Men i Florida och South Carolina står det också och väger och Texas, Georgia och Arizona ligger även i vågskålen för att nå det magiska antalet 270 elektorsröster som behövs för att vinna.

De sista opinionsmätningarna tyder på att Joe Biden vinner när hans säkra delstater läggs samman med ett par av de jämna. Donald Trump har en uppförsbacke för att nå 270 elektorer när de säkra räknas ihop med de osäkra. Men mätningarna 2016 lyckades inte pricka rätt då Hillary Clinton sågs som segrare. Det gör att inte ens opinionsinstituten själva idag tvärsäkert vågar förutspå vinnaren.

ANNONS

Kandidaterna har egna opinionsmätare och det är deras hemliga siffror som in i det sista styr vilka delstater som skall besökas. Det är tydligt att Bidens och Trumps strateger ser att det inte går att utesluta överraskningar.

Oro för våldsamheter

Att kampanjerna trumpetar ut positiva budskap om valvinden är inget nytt. Så brukar det låta dygnen före valdagen. Det nya är istället den starka oron för att valet skall leda till våldsamheter.

Städer över hela USA har börjat vidta åtgärder med avstängda gator och nedsläckta verksamheter. I New York har stora varuhus som Saks Fifth Avenue och Bergdorf Goodman försett sina skyltfönster med plywoodskivor, juvelerarbutiker som Tiffanys har gjort samma sak och hotell och restauranger har stängt. I Washingtons stadsdel Georgetown har flera affärer , hotell och restauranger stängt tillfälligt medan andra har lagt ned permanent. I Los Angeles spikades plywood över fönster på kontorsbyggnader i centrum och även mindre affärer har beslutat att hålla stängt.

Demonstrationer urartade i våras i en rad städer i samband med Black Lives Matter manifestationer och både högerextremister och vänsterradikala anklagas för att ha utnyttjat tillfällena för att skapa oro. Trumpsympatisörer tog sig in med skjutvapen i Michigans kongressbyggnad i Flint för att protestera mot coronabeslut av delstatens kvinnliga demokratiska guvernör.

ANNONS

Lyssna även på GP:s presidentpodd:

Polisen i höjd beredskap

Donald Trump har uppmuntrat sina sympatisörer och rörelser som ”Proud Boys” att ”stand back and stand by”, att hålla sig tillbaka men att vara beredda. Det uppfattas som en uppmaning till hans väljare att ge sig ut på gatorna och protestera om han förlorar.

Storstädernas poliser har lagts i beredskap för demonstrationer och upplopp.

Det är ovanligt med oroliga valnätter. 1968 var ett politiskt svårt år med medborgarrättsledaren Martin Luther King och den demokratiske presidentkandidaten Robert Kennedy mördade och Vietnamkriget eskalerat. USA var en polariserad nation. Valet – som Richard Nixon vann – ledde till våldsamma demonstrationer i flera städer.

Tänker inte acceptera en förlust

Men skillnaden i år är att den sittande presidenten redan på förhand sagt att han inte tänker acceptera resultatet om han förlorar och att han hävdar att hela det demokratiska valsystemet är riggat till hans nackdel. Trumps kampanj antyder att kan han komma att proklamera sig som segrare när rösterna som läggs i vallokalerna på valdagen är räknade. Han ifrågasätter alla brevröster och även förtida röster i en rad delstater. Trump anser att de röster som inte hunnit räknas på valnatten skall ogiltigförklaras.

Valvakorna blir i år annorlunda än tidigare. Vanligtvis brukar kandidaterna anordna stora sammandragningar i sina hemstater. Men Joe Biden har bestämt sig för att invänta resultatet i sitt eget hem i Delaware med bara ett fåtal närvarande.

ANNONS

Donald Trump håller det som han kallar ”en segerfest” i Vita husets östra rum med minst två hundra inbjudna. Idén att ha en valvaka på sitt eget hotell i Washington har skrinlagts eftersom lokala regler sätter femtio personer som maxgräns för sammankomster.

När valresultatet kan vara färdigt är oklart. Allt hänger samman med hur snabbt sammanräkningen går i de avgörande delstaterna.

ANNONS