Brun sörja bubblade upp ur havet efter Towes simtur

Towe Haraldson von Bahr hade precis stigit upp ur havet efter ett bad när en brunaktig sörja plötsligt bubblade upp från havet – med en stank som förde tankarna till ett utedass. Den märkliga händelsen fångades på film.
– Det hade varit fruktansvärt om jag hade simmat i det, säger hon.

ANNONS
|

Förställ dig den kväljande lukten som möter dig när du öppnar locket på ett utedass. Så jämför Towe Haraldson von Bahr stanken som hon upplevde i ett par minuter när det plötsligt började bubbla upp brunaktig sörja ur havet vid Hamburgsund.

– När jag kom upp i båten började det plötsligt bubbla som kolsyrebubblor och lukta som metangas. Rent ut sagt, som skit. Bubblorna blev fler och fler, och sedan började det välla upp rutten tång och en massa fibrer.

Towe Haraldson Von Bahr berättar om ett par chockartade minuter till havs.
Towe Haraldson Von Bahr berättar om ett par chockartade minuter till havs. Bild: Privat

Vad var din första tanke när du såg och kände lukten av detta?

– Det var lite spooky, och min första tanke var: herregud, vad är det som händer? Det kändes som något utomjordiskt.

ANNONS

Towe Haraldson von Bahr hade precis kommit upp på båten efter en simtur när sörjan började välla fram.

– Det hade varit fruktansvärt om jag hade simmat i det. Det vågar jag inte tänka på, men jag hade antagligen fått panik.

Towe Haraldson von Bahr, som kommer från Hovås, jämför havsvattnet vid Hamburgsund med Medelhavets vatten – klart, grönt hav. Detta gjorde henne ännu mer överraskad över det plötsliga fenomenet.

Sörjan har, enligt experten Per Hall, tryckts upp till ytan av gasbubblor.
Sörjan har, enligt experten Per Hall, tryckts upp till ytan av gasbubblor. Bild: Privat

Experten Per Hall: ”Finns en förklaring”

Per Hall som är professor emeritus på Göteborgs Universitet är rätt man att tala med för att få ett svar. Han är nämligen professor emeritus i marin sedimentdiagenes, vilket är en process som sker i marina sediment efter att de satt sig på havsbotten.

– I bottensedimentet bildas det metangas, och när det har bildats tillräckligt mycket så kan inte metanen vara kvar i lösning, utan då bildas det gasbubblor, säger han.

Bubblorna stiger upp till havsytan och finns det alger och tång som legat på botten tar de stigande gasbubblorna med sig detta material till havsytan.

– I detta fall spekulerar jag i att gasbubblorna inte lyckats tränga igenom lagret av tång och alger, förrän det bildats tillräckligt många gasbubblor som då orkar trycka upp tången till ytan, säger Per Hall och tillägger:

ANNONS

– Antagligen var det då en ackumulation av gasbubblor som så småningom blev så många och stora att de kunde lyfta tången till ytan.

Metangas bildas naturligt genom nedbrytning av organiskt material i syrefattiga miljöer som i sumpmarker, soptippar, och som i detta fall – under vatten i marina sediment.

LÄS MER:Niclas badade med delfin – i Södra hamnen i Strömstad

LÄS MER:Mysteriet: Öronmaneter saknas på Västkusten

LÄS MER:Tropiska fiskens besök på segelsemestern: ”Först såg det ut som en stor plastpåse”

ANNONS