Henrik Evertsson och Linus Andersson inför rätta för brott mot gravfriden vid Estonia

Den så kallade Estonialagen ställdes mot principen om informations- och yttrandefrihet när rättegången mot journalisten Henrik Evertsson, som filmat vid Estonia, inleddes på måndagen.

ANNONS
|

Det var gott om journalister på plats i Göteborgs tingsrätt på måndagen, när rättegången inleddes mot journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson. De står åtalade för brott mot gravfriden, då deras filmteam i september 2019 skickade ner en undervattensrobot och filmade Estonias vrak.

Evertssons dokumentärserie har gett honom Stora journalistpriset och gjort att tre regeringar har öppnat för att genomföra nya dykningar vid vraket. Journalistorganisationer menar att rättegången kan få stora konsekvenser för den undersökande journalistiken.

Åklagaren Helene Gestrin inledde med sin sakframställan. Hon menar att de två svenskarna bröt mot gravfriden den 23 och 24 september 2019, då de med en kabelstyrd undervattensrobot bedrev ”undervattensverksamhet” och filmade Estonia.

ANNONS

”Man skulle inte filma in i fartyget”

En stor del av hennes framställan ägnades åt att visa hur myndigheter i flera länder följde filmteamets båt Fritz Reuter, hela vägen från hamnen i Rostock till Estoniaområdet.

– Ett finskt kustbevakningsfartyg skickades till platsen och fanns där redan när fartyget med filmteamet kom till det skyddade området vid Estonia. Man stannade och bevakade och såg hur en undervattensrobot sänktes ner, sade hon.

Kaptenen för det finska kustbevakningsfartyget Turva kommer att höras via länk senare under dagen.

Via sina försvarsadvokater förklarade Henrik Evertsson och Linus Andersson att de inte tycker att de har begått något brott. Båda advokaterna tryckte på att den största anhöriggruppen hade gett sitt godkännande till dykningarna och att man hade uppfattningen att dykningarna skedde från tyskt territorium, då båten är tysk.

– Man skulle inte filma in i fartyget, inte på något sätt som skulle innebära att det blev etiskt ohållbart. Det har varit en tydlig ambition för Henrik Evertsson att se till att det inte skedde, säger Evertssons advokat Johan Eriksson.

Linus Anderssons advokat Hans Gestadius tryckte på att hans klient var övertygad om att det han gjorde inte var straffbart.

– Linus kände till Estonialagen, men han har också kunskaper om att Tyskland inte var ansluten till det här avtalet. Då det här genomfördes från ett tyskflaggat fartyg så är det tyskt territorium. Det var helt avgörande för Linus och han kände att han inte har begått någon kriminaliserad handling, säger han.

ANNONS

LÄS MER: Nu hålls rättegång efter dykning vid Estonia

ANNONS