Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ladugård nedeldad i Lysekil

Räddningstjänsten larmades om en övertänd ladugård i Lysekil under tisdagen. När man kom till platsen fick man veta att branden var planerad – något som räddningstjänsten inte hade kännedom om. Nu utreds händelsen.

ANNONS
|

Det var vid 11.30-tiden som räddningstjänsten larmades till en gård i Brodalen i Lysekil. När räddningstjänsten kom till platsen möttes man av en ladugård i full brand.

– Man meddelar 11.43 att det är en helt övertänd ladugård, säger Sofie Schmidt, teamledare vid SOS alarm.

Enligt SOS alarm hade räddningstjänsten flera enheter på plats, samt en ambulans. Ingen lastades på ambulansen.

– Den finns där mycket också för räddningstjänstens säkerhet, säger Sofie Schmidt.

Det var inledningsvis svårt att nå räddningstjänsten. När GP får tag på insatsledare Mikael Gard har han just nått platsen, men uppmanar till återkoppling.

Finns det något du kan säga om situationen just nu?

ANNONS

– Det brinner.

Möjligtvis planerad

Enligt polisen fanns det uppgift om att branden kan ha varit en, av ägarna, medveten och planerad nedeldning av ladugården.

– Vi åkte aldrig dit. Men enligt uppgift skulle det vara anmält till räddningstjänsten i Uddevalla, men det är inte säkert att det är sant heller, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Vid 12.30-tiden under tisdagen hade räddningstjänsten lämnat platsen med samtliga enheter, och man kunde bekräfta att det var en medveten brand. Men det råder många frågetecken kring händelsen.

– Det var en misstolkning där. Det var en person som körde förbi på stora vägen som såg det här på avstånd och ringde till SOS och förklarade att det är en ladugård som brinner för fullt, säger Mikael Gard.

Inte ett sätt att riva

När förste styrkeledare anlände till platsen bekräftade han för Mikael Gard att det brann, och Mikael Gard åkte dit. Men det tog inte lång tid innan ägarna berättade att branden var planerad, och att man informerat om branden i förväg.

Är det lagligt att riva ett hus på det sättet?

– Vi håller på att undersöka det med kommunen nu. Sådant här måste anmälas och i första hand är det här en miljöfråga. Det kan finnas miljöfarliga saker i ladugården. Men självklart, skulle det finnas en spridningsrisk så är inte det här lämpligt alls. Det är inte ett sätt att riva ett hus, så är det.

ANNONS

Det är oklart till vem ägarna ska ha anmält branden, berättar Mikael Gard. Räddningstjänsten var ju själva ovetandes om händelsen.

– Jag hade ingen aning alls. Jag fick upp brand i byggnad på min sökare, även från min styrkeledare att jag fick bekräftat att det brinner.

Nu ska räddningstjänsten diskutera ärendet internt och utreda vad det är som egentligen har hänt, och om och vart det möjligtvis har skett ett missförstånd.

ANNONS