Misstänkte mördaren släpptes av tingsrätten

Han misstänks för att ha tagit livet av en man och sedan gömt honom i en soptunna vid ett torp i Svenljunga. – Vi hittar små saker hela tiden som pekar i den här riktningen, säger Claes Lindberg, vid Grova brott på polisen i Borås. Men nu - för andra gången - är den misstänkte mördaren på fri fot.

ANNONS
|

Mannen i 85-årsåldern sågs i livet senast våren 2014. I somras hittades han död – mördad – i en soptunna i sitt hem vid ett torp i Svenljunga.

– Torpet skulle röjas ur och då fanns det en soptunna på det här torpet. Man fick ta en grävmaskin till hjälp och då trillade gubben ur soptunnan. Det var så han hittades, har kammaråklagare Maria Thorell berättat.

Polisen tror att han mördades någon gång mellan den 30 april och den 12 maj 2014.

– Vi har tittat på hur han har betalat räkningar och kommit fram till att dödfallet är april-maj 2014. Sedan anmäldes han saknad först januari 2015. Då var det väldigt uppmärksammat. Missing people letade efter honom och så, har Maria Thorell sagt.

ANNONS

LÄS MER: Mördad för två år sedan – hittades död i soptunna

Ekonomiskt motiv

I början av november greps en man i 50-årsåldern misstänkt för mordet.

– Han har haft kontakt med den avlidna i väldigt nära anslutning till dödsfallet, när han blir mördad. Trots detta har han inte hört av sig till polisen, har Maria Thorell sagt och berättar att de misstänker att det finns ekonomiska motiv till mordet.

Men åklagaren valde snart att släppa honom – i brist på bevis.

Nu ansåg hon dock att misstankarna mot mannen stärkts. Han hämtades återigen in av polisen och begärdes häktad av åklagaren.

– Polisen arbetade vidare och så har vi nu fått fram nya uppgifter som gör att min bedömning är att det finns sannolika skäl och då ska han begäras häktad, sa Maria Thorell tidigare i veckan.

LÄS MER: Hittades död i soptunna - misstänkta släpps

Bevisen räcker inte

Under tisdagen hölls häktningsförhandlingen i Borås tingsrätt. Sent på eftermiddagen kom beskedet – bevisen räcker inte. De släppte därför mannen på fri fot.

– Tingsrätten gjorde bedömningen att det inte kom upp till nivån sannolika skäl, det är det som de har att bedöma. De ansåg inte det och då frigavs han. Han är fortsatt misstänkt. Det kommer att jobbas vidare med detta, Claes Lindberg, vid Grova brott på polisen i Borås och fortsätter.

ANNONS

– Vi har hållit på ganska länge med det här. Vi hittar små saker hela tiden som pekar i den här riktningen.

Claes Lindberg säger att åklagaren har möjlighet att överklaga tingsrättens beslut.

Mannen har stjärnadvokaten Leif Silbersky som sin försvarare.

– Han förnekar att han har gjort sig skyldig till brott, har Leif Silbersky sagt tidigare.

Silbersky har även kritiserat bristen på bevis som ska tala för att hans klient är den skyldige.

LÄS MER:Hittades mördad i soptunna - en begärs häktad

ANNONS