Polisen om bränderna: Måste få ett stopp

Brandkaos och larm om giftig gas präglade torsdagsnatten i Trollhättan. En radhuslänga och ett parkeringshus sattes i brand och ett 30-tal fordon förstördes. Nu misstänker polisen att gängkriminella kan ligga bakom och att det kan vara en hämnd för tidigare polisinsatser.
– Vi ser naturligtvis väldigt allvarligt på detta, säger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler.

ANNONS
|

Flera brandlarm rasade in från olika platser i Trollhättan under torsdagskvällen. Bilar sattes i brand och en hel radhuslänga stod i lågor vilket resulterade i en lång och intensiv natt för polis och räddningstjänst.

Flera vittnen har sett unga personer springa från brandhärdarna, men ingen är gripen. Polisen misstänker nu att det rör sig om en samordnad attack i staden.

– Vi ser naturligtvis väldigt allvarligt på det här. I synnerhet eftersom vi inte kan utesluta något samband mellan händelserna, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Räddningstjänsten: Enorm belastning

Någon liknande brandrelaterad händelse i Trollhättan kan han inte dra sig till minnes och nu börjar ett intensivt arbete för polisen att utreda vad som faktiskt har hänt.

ANNONS

För den lokala räddningstjänsten blev det en enorm belastning och närmare 50 personer arbetade med att släcka bränderna, då de stöttades upp från flera andra stationer.

– Åtta stationer med fem eller sex man från varje var igång. Det var Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla, Vargön, Sjuntorp, Högsäter, Brålanda samt en extra inkallad styrka, säger Simon Willner, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Extra resurser

För polisens del sätter man nu in extra resurser för att öka tryggheten för Trollhätteborna.

Kan man se en liknelse mellan händelsen i Trollhättan och bränderna på Frölunda torg för ett par år sedan?

– I händelsen på Frölunda torg hade vi ganska snabbt en bra bild över vilka det var som låg bakom. Att det rörde sig om gängkriminella, säger Hans-Jörgen Ostler.

Han tycker att det är svårt att jämföra de två händelserna. En teori är att det ligger gängkriminella bakom även i Trollhättan. Något som Aftonbladet fått uppgifter om och som även P4 Väst rapporterar. Enligt radion har flera ingripanden mot kriminella genomförts i området den senaste tiden.

– Vi har jobbat väldigt aktivt mot den kriminella miljön den senaste tiden och gjort ingripanden mot kriminella aktörer de senaste dagarna. Och jag vet att det är ett missnöje bland de här kriminella mot polisen, säger Jenny Wester, polisområdeschef i Östra Fyrbodal till P4 Väst.

ANNONS
Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson i region Väst.
Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson i region Väst. Bild: Polisen

”Måste få stopp”

– Vi kan i alla fall inte utesluta motsatsen. Vem eller vilka som ligger bakom är inte fastslaget, säger Hans-Jörgen Ostler.

Nu pågår ett intensivt utredningsarbete och polisen kommer att öka sin närvaro i Trollhättan under dagen. Han understryker också att Trollhätteborna ska kunna känna sig trygga med att polisen prioriterar bränderna.

– Även om det inte syns utåt jobbar vi hårt bakom kulisserna med det här, säger Hans-Jörgen Ostler.

Hur skulle du summera natten som har varit?

– Hektisk. Det här är något vi måste få stopp på.

Sex bränder bröt ut i Trollhättan:

22:26 Brand, Karlstorpsvägen – byggnad

Brand i byggnad. De tidigare studentbostäderna på Karlstorpsvägen 130, ingen person skadas, misstänkt mordbrand. Inga fordon har brunnit.

22:32 Brand, Föreningsgatan – 13 fordon

Brand i parkeringsgarage på Föreningsgatan. Kraftig brand i byggnad intilliggande boenden utryms på grund av brandrök och eventuell spridningsrisk. Ett viktigt meddelande till allmänheten om giftig brandrök utfärdas. Inga personskador rapporterade, grov mordbrand utreds. 13 fordon har brunnit.

22:32 Brand, Bergkullevägen – sex fordon

Flera bilar har satts i brand på adressen. Grov skadegörelse genom brand utreds. Sex fordon har brunnit.

22:32 Brand, Paradisvägen – sex fordon

Polis larmades om tre bilar i brand stor spridningsrisk i terräng. En yngre man ska ha sett springa från platsen i samband med att branden startade. En utredning om grov skadegörelse genom brand startas. Sex fordon har brunnit.

22:34 Brand, Södra Malögavägen – sex fordon

Polis larmades om två bilar som satts i brand på platsen. tre stycken maskerade ungdomar ska ha setts springandes från platsen. Utreds som skadegörelse genom brand. Sex fordon har brunnit.

01:01 Brand, Lextorpsvägen – tre fordon

Polis larmades till Lextorpsvägen med anledning av en brand i en bil, stor spridningsrisk till andra bilar i närheten och byggnad. En anmälan om skadegörelse genom brand upprättades. Tre fordon har brunnit.

LÄS MER:Bränder på flera ställen i Trollhättan

ANNONS