Anna Kinnberg Batras parti rasar rejält i SCB:s partisympatiundersökning från maj månad.
Anna Kinnberg Batras parti rasar rejält i SCB:s partisympatiundersökning från maj månad.

SD går om Moderaterna

SD har 18,4 procent, M 18, 1 procent i SCB:s stora partisympatiundersökning.

ANNONS
|

Bakom undersökningen som presenterades nu på morgonenstår SCB. Undersökningen är den största som görs i landet och kommer två gånger per år. Cirka 9000 personer har under maj tillfrågats hur de skulle rösta om de vore val idag.

I förra undersökningen i november hade Moderaterna22,8 procent och rasar nu alltså till 18,1procent skriver DN.

Centerpartiet fortsätter att gå starkt framåt och får11,3 procent, en ökning med 4,2 procentenheter jämfört med SCB:s mätning i november. Centerpartiet får väljare från flera grupper: 1,7 procent från M, 1,2 procent från "vet ej", 0,4 procent från Liberalerna, 0,3 procent från SD och 0,2 procent från V.

ANNONS

– Det är klart att vi är jättenöjda, det är den bästa siffran för oss på 27 år i SCB:s mätningar, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson till TT.

Han tror att det spelar in att Centern tagit avstånd från samarbete med SD och att Annie Lööfs arbete som partiledare spelar stor roll.

– Hon är oerhört trovärdig, betygsätter hennes partisekreterare.

!function(e,t,s,i){var n="InfogramEmbeds",o=e.getElementsByTagName("script"),d=o[0],r=/^http:/.test(e.location)?"http:":"https:";if(/^\/{2}/.test(i)&&(i=r+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var a=e.createElement("script");a.async=1,a.id=s,a.src=i,d.parentNode.insertBefore(a,d)}}(document,0,"infogram-async","//e.infogr.am/js/dist/embed-loader-min.js");

Övriga partier har följande resultat i undersökningen:

Liberalerna: 5,0

Kristdemokraterna: 3,2

Vänsterpartiet: 6,3

Socialdemokraterna: 31,1

Miljöpartiet: 4,5

Sverigedemokraterna: 18,4

Moderaterna: 18,1

Centerpartiet: 11,3

ANNONS