19-årige världsstjärnan kommer till Munkedal i kväll

Raden av svenskar som tagit sig till den internationella pingistoppen är lång. I höstas kunde vi lägga till nytt namn till listan – VM-finalisten Truls Möregårdh. I kväll spelar han i Munkedals sporthall.

ANNONS
|

Lilla Sverige har ofta hävdat sig väl i pingisvärlden. Stellan Bengtsson, J-O Waldner, Mikael Appelgren, Jörgen Persson och Ulf Bengtsson är några av de internationella mästarna. Även om pingisen inte alls är lika stor i Sverige som på 70-talet fortsätter sporten att producera nya stjärnor.

Den senaste, blott 19-årige Truls Möregård, kommer på tisdagskvällen till Munkedal där man hoppas att VM-tvåan ska locka besökare.

– Jag har förstått det och ska förstås försöka bjuda på några bra slag, säger Möregårdh som har en intensiv ligavecka med fyra matcher på åtta dagar.

– Förhoppningsvis kan mitt VM-silver och dubbel-guldet skapa större intresse för pingisen. Det är redan på väg uppåt och svensk pingis jobbar smart och gör en del på annat sätt än de största nationerna.

ANNONS

På måndagskvällen vann serieledande Eslöv hemma mot Rekord, en viktig comeback efter förra onsdagens förlust mot tabelltvåan Söderhamn.

– Det var en tung förlust så det var skönt att komma tillbaka direkt, säger han

Tar inte ut någon seger i förskott

I matchen mot Munkedal kan Eslöv befästa ledningen i ligan inför den sista seriematchen mot Halmstad på torsdag och det därpå väntande slutspelet där får bära favoritskapet i jakten på klubbens 14:e svenska mästerskap.

Truls Möregårdh tar dock inte ut några segrar i förskott.

– De är är riktigt bra lag så vi måste alla vara på topp och redo om vi ska vinna där, säger han innan resan till Bohuslän.

Just resandet är en stor del av en skicklig pingisspelares liv. Ligaspelet i Sverige kombineras ofta med att representera ett lag i en annan liga.

Truls Möregårdh skrev som 17-åring innan pandemin, kontrakt med den japanska toppklubben TT Saitama.

– Det är kul att ha fått det förtroendet. När spelandet drar igång igen så är jag där en månad åt gången.

Tusentals på läktarna i Japan

Den japanska ligan – där Möregårdh är ende svensk – rankas som en av de bästa i världen och publikintresset är stort med tusentals åskådare.

Så många blir det inte i på läktaren i Munkedal, men Möregårdh säger att han han ser fram emot besöket.

ANNONS

– Jag har spelat där en gång och suttit på bänken en match. De brukar alltid ha bra stämning i hallen så det ska bli grymt kul att komma dit igen.

Då får publiken också se honom spela med sitt nya sexkantiga racket.

– Det lanserades i november och jag ville testa det direkt även om det kanske ansågs osmart att byta tre veckor innan ett VM – men det gick ju bra.

Kvällens match blir för övrigt hans sista – som tonåring. Lagom till att han kommer hem vid midnatt fyller Truls Möregårdh 20 år.

Blir det en seger som första present? Munkedal vill nog göra sitt för att fördröja firandet.

ANNONS