Efter det sensationella VM-silvret i Budapest i slutet av april jagar Mattias Falck nu en OS-plats. Stundande Europeiska spelen i Minsk är även bordtennisens första kval till OS i Tokyo nästa sommar.
Efter det sensationella VM-silvret i Budapest i slutet av april jagar Mattias Falck nu en OS-plats. Stundande Europeiska spelen i Minsk är även bordtennisens första kval till OS i Tokyo nästa sommar.

"Äcklig" Falck – hotet mot Kina inför OS

Hans unika stil tvingade den kinesiske legendaren Ma Long till att ta hjälp från högsta ort. VM-silvret har gjort Mattias Falck till ett aktat namn inom bordtennisvärlden.

ANNONS
|

"Den där är äcklig", utbrister bordtennislegendaren Jörgen Persson gång på gång när han tränar med Mattias Falck i Halmstad arena bara några dagar innan avresan till Vitryssland och Europeiska spelen i Minsk.

- Det blir en lite konstig skruv med det material jag använder på min forehandsida. Jörgen kallar den för väldigt äcklig för motståndaren, säger Mattias Falck och skrattar.

"Exploderade"

Det har gått knappt två månader sedan 27-åringen från Lyckeby i Blekinge blev förste svensk på 22 år att ta sig till en VM-final i herrsingel. Där blev det förlust mot Ma Long, som i Budapest tog hem sin tredje raka VM-titel i singel.

ANNONS

- Även om det blev 1–4 i set var det för min del med mersmak och jag hade honom i gungning när jag tog tredje set och ledde i det fjärde. Det är inte många som lyckas med det i dagsläget. Och i en VM-final dessutom. Jag har ju aldrig varit i en sådan match innan. Det får man också ta med sig, säger Falck, som sedan 2011 bor i Halmstad.

TT: Du återuppväckte intresset för pingisen hos många svenskar med din VM-succé. Märkte du av det under mästerskapet?

- Ju längre jag gick, desto mer märkte jag att folk började uppmärksamma det hemma också. Efter kvartsfinalen exploderade det bara och det stod om det över allt. Klart man märkte av det, men man försökte inte tänka för mycket på det utan fokusera på var jag var någonstans.

ANNONS

TT: Står sponsorerna på kö nu?

- Nä, det ska jag ju inte säga, men det har öppnat upp helt nya möjligheter för mig, så klart. Speciellt när man syns så mycket är det ju lättare att jobba mot sponsorer. Det är roligt både för mig själv och för sporten, att vi syns mer. Det blev ju tyvärr inte så mycket uppmärksamhet när vi tog VM-brons i lag här i Halmstad i fjol.

Bit kvar till Waldner

De senaste veckorna har världsnian Falck spelat på världstouren i Kina och Hongkong. Även i Asien märker han av att intresset för honom har ökat.

- Men det är inte som för J-O Waldner – han kan ju knappt gå på gatorna där. Jag har en bit kvar dit, säger Falck med ett leende.

Falck spelar med ett sällsynt racketgummi på sin forehandsida. Redan som 14-åring bytte han till att spela med nabbarna utåt eftersom han inte fick till skruven med sin forehand.

ANNONS

- Det är ingen som är topp 200 i världen som spelar med det materialet. Det är ju en jättefördel för mig när det blir ovant för motståndaren.

Den unika spelstilen gjorde att Ma Long fick ta till åtgärder. Precis innan VM-finalen klev presidenten för det kinesiska bordtennisförbundet in i uppvärmningshallen – i träningskläder. Mannen heter Liu Guoliang – världsmästare 1999, OS-guldmedaljör 1996 och en av Jan-Ove Waldners största antagonister under karriären.

- Liu Guoliang var den ende som fanns på plats som har spelat med det material som jag har på min forehand. Då fick han damma av sin racket och värma upp med Ma Long. Han hade aldrig visat sig i träningshallen innan. Det var en speciell upplevelse, säger Falck och skrattar.

Kvalar till OS

Efter finalen sade Ma Long att han såg svensken som en av kinesernas huvudmotståndare i framtiden.

ANNONS

- Det är ju jättepositivt att de ser mig som ett av de största hoten inför OS. Det är väldigt inspirerande för mig och det ger mig bara ännu mer energi för att jobba hårdare när de verkligen ser mig som en utmanare.

Falck är naturligtvis ankare i det svenska herrlandslaget som under stundande Europeiska spelen i Minsk kan säkra en plats i Tokyo-OS nästa sommar. Topp tre i singelturneringen får åka till de olympiska spelen, men än viktigare är lagtävlingen.

- Vinner vi den är laget klart för OS, men även två singelplatser är säkrade. Då behöver vi inte kvala mer.

Rättad version: I en tidigare version uppgavs Minsk ligga i ett annat land.

TT
Fakta: Mattias Falck

Född: 7 september 1991 i Karlskrona.

Bor: Halmstad.

Familj: Makan Julia.

Yrke: Bordtennisspelare.

Världsrankning: Nia.

Klubb: Werder Bremen.

Tidigare klubbar: Lyckeby BTK, BTK Warta, Halmstad BTK, Pontoise Cergy (Paris, Frankrike).

Främsta meriter: VM-silver i singel 2019, VM-brons i lag 2018.

Aktuell: Ankare i det svenska herrlaget som jagar en plats till Tokyo-OS 2020 i stundande Europeiska spelen i Minsk.

Fakta: Europeiska spelen

Det är andra gången som Europeiska spelen arrangeras av Europas olympiska kommittéer och det är ett slags mini-OS med 15 idrotter.

Premiärupplagan avgjordes i Baku, Azerbajdzjan, 2015 och då tog den svenska truppen sju medaljer. Denna gång avgörs tävlingarna i Minsk, Vitryssland, och de pågår 21–30 juni.

Sverige skickar 48 aktiva till Minsk i idrotterna badminton, bordtennis, boxning (herrturneringen har EM-status), brottning, bågskytte, gymnastik, judo (EM-status), kanot, karate och skyttesport.

I minst åtta av idrotterna är tävlingarna på något sätt en del i kvalet till OS i Tokyo nästa år. För bordtennisen, skytte och bågskytte (mixedtävlingen) står direktplatser till OS på spel. I andra idrotter tävlar man om viktiga kvalpoäng till OS.

I kanot tävlas det om OS-platser i kanadensare, men i Minsk har Sverige har endast deltagare i kajakklasserna.

Fakta: OS-kvalet i bordtennis

Europeiska spelen i Minsk – 21–30 juni – är även de europeiska bordtennisspelarnas första kval till OS i Tokyo 2020. Singelturneringen och mixeddubbeltävlingen börjar den 22 juni. Lagtävlingen startar den 27 juni.

Landet som vinner lagtävlingen i dam- och herrklassen har dels kvalificerat ett lag till OS och dels säkrat två singelplatser till Japan. Vid OS får varje land ställa upp med maximalt två singelspelare.

Från singelturneringen i Europeiska spelen får de tre främsta en OS-biljett. I mixedklassen säkrar det vinnande paret en plats i de olympiska spelen.

Lagtävlingen, som består av tolv lag, spelas med ett tremannalag och avgörs precis som i OS i bästa av fem matcher, varav en dubbelmatch. Man börjar med dubbelmatchen och den spelare som placeras som etta i laget får inte spela dubbelmatchen. Sverige är andraseedat efter Tyskland och går in först i kvartsfinal.

Om Sverige misslyckas med att ta en OS-lagplats i Minsk väntar ett världskval i Portugal i januari. I singelklassen finns det också ett världskval senare under tävlingsåret samt en chans att ta sig till Tokyo via rankningen.

Mixeddubbelkvalet fortsätter med två kvalsteg direkt kopplade till prestationer på världstouren, dels slutspelet 2019 och dels ett antal kvalturneringar tidigt 2020.

Sveriges bordtennistrupp till Europeiska spelen, herrar: Mattias Falck (singel, lag, mixeddubbel), Kristian Karlsson (singel, lag), Jon Persson (lag). Damer: Matilda Ekholm (singel, lag, mixeddubbel), Linda Bergström (singel, lag), Filippa Bergand (lag).

ANNONS