Att kvalet ställs in kan hjälpa Kropps damer, men herrlaget får börja om sin resan mot division 1 i höst.
Att kvalet ställs in kan hjälpa Kropps damer, men herrlaget får börja om sin resan mot division 1 i höst. Bild: Christer Lindgren

Allt kvalspel i svensk handboll ställs in – så påverkas Kropps

På fredagen kom beslutet. Svensk handboll ställer in allt kvalspel under den pågående säsongen.

ANNONS
|

I takt med coronapandemin har svensk idrott försökt anpassa sig till de regler och restriktioner som införts för att motverka smittspridningen.

Svensk handboll har sedan tidigare pausat allt seriespel under elitnivån i det som kallades alternativ 2. Eftersom smittspridningen fortsätter aktiveras nu förbundets tredje alternativ.

Det innebär att matchspel under elitnivån kan inledas tidigast 22 mars och där den första ordinarie spelhelgen kommer att vara 27–28 mars.

– Med det rådande läget i samhället finns det tyvärr mycket som talar för att det även kan bli svårt att komma igång i slutet av mars, men vi följer den lagda planeringen och hoppas att läget i samhället ska förbättras på ett sådant sätt att vi kan börja spela matcher, säger tävlingschef Adam Engström i ett pressmeddelande.

ANNONS

Det nu aktiverade alternativ 3 innebär också att vårens planerade kvalspel, med undantag för kvalet mellan högsta och näst högsta serien, tas bort ur seriesystemet. Det blir alltså endast seriesegrarna i division 1 som går upp till allsvenskan för såväl damer som herrar. Kvalen i lägre divisioner tas också bort.

För Kropps herrar innebär det att chansen till avancemang i vår försvinner och att klubben får börja om återtåget uppåt i seriesystemet till hösten.

– Tråkigt så klart, det är ju speciella tider så man får anpassa sig, säger herrlagets tränare Pontus Mellegård.

För Kropps allsvenska damer innebär däremot beslutet bättre nyheter. Med gällande tabelläge försvinner risken för negativt kval och därmed är laget närmre målet att hänga kvar.

– Som det ser ut nu är det förstås positivt för oss och trist för de lag som inte får kvala. Vi måste fortsätta att göra jobbet och se upp för lagen som jagar bakom, säger tränaren Robert ”Obbe” Östblom.

ANNONS