Patrik Andersson reser ut i världen igen. Det gynnar svensk badminton.
Patrik Andersson reser ut i världen igen. Det gynnar svensk badminton. Bild: Erik Weiefors

Andersson förbereder sig för internationella storturneringar

När Europas badminton letar efter framtidens överdomare är Patrik Andersson en av de utvalda.

ANNONS
|

Andersson, från Ellös på Orust, inledde sin badmintonkarriär i Morlanda. Han har sedan spelat med bland annat Torp och Åby. Det är egna spelandet är fortfarande i fokus, men utanför planen har han nått till internationell nivå – som överdomare.

Vid större tävlingar och mästerskap finns nämligen en överdomare som ser till att arrangemanget genomförs på ett korrekt sätt och som ingriper om det blir diskussioner mellan spelare och matchdomare kring domslut.

Han inledde sin utbildning för några år sedan och har nu, som en av tio i hela Europa, tagits ut till en vidareutbildning i Holland nästa vecka. En utbildning som bara genomförs var tredje år.

ANNONS

Ett första steg mot OS

Ungefär två gånger om året brukar Andersson resa ut på uppdrag. Den nya utbildningen är ett första steg mot att få ta ansvar för bland annat den olympiska turneringen och andra världstävlingar.

Något sådant mål har dock inte Andersson – än.

– Just nu är mitt största fokus på det egna spelandet, säger han men tillägger att han också ser utbildningen som en möjlighet att bygga ett nätverk i Europa som kan komma att gynna svensk badminton.

Han har ingen formell roll inom svensk badminton, men arbetar på olika sätt och olika nivåer för sportens utveckling.

– Sverige har ju varit en framstående nation på funktionärssidan, men de senaste 15 åren har vi tappat den positionen. Nu har vi tagit tag i det och vill ut och påverka den internationella arenan igen. Då hjälper det med ett bra kontaktnät, säger han.

ANNONS