Janne Carlsson, Torp GoIF fick Jan Åhrbergs Ledarstipendium.
Janne Carlsson, Torp GoIF fick Jan Åhrbergs Ledarstipendium. Bild: Patrik Andersson

Bohuslänske idrottsprofilen hyllades med ledarstipendium

Engagemang på lokal, regional och riksnivå. Nu belönas Janne Carlsson med ett prestigefyllt ledarstipendium.

ANNONS
|

Janne Carlsson i Orustklubben Torp GoIF är en av regionens stora idrottsliga eldsjälar. Hans långa och helhjärtade engagemang i badmintonsporten, med bland annat uppdrag som förbundskapten för u-landslaget, har nu lett fram till att han belönas med en ungt, men tungt stipendium.

– Det är ju det finaste priset man kan få i svensk badminton. Det var fint nog att vara nominerad, men att faktiskt få stipendiet är mycket hedrande, säger Janne Carlsson som varit aktiv som ledare inom badmintonsporten sedan 1983.

För den gärningen har han utsetts som mottagare av Jan Åhrbergs Ledarstipendium.

Jan Åhrberg är en annan framstående ledare som jobbade i badmintonförbundet mellan 1971 och 2011.

ANNONS

Efter att ha gått i pension instiftade Åhrberg ett stipendium som sedan 2016 delas ut två gånger om året med syfte att vidareutveckla svensk badminton och uppmuntra ungdomsledare med ett positivt ledarskap. En jury utser mottagarna och 2019 års höststipendium om 12 000 gick till Janne Carlsson från Orust.

"Ett modernt och framgångsrikt ledarskap"

I motiveringen, där man särskilt berör Carlssons engagemang för ungdomsverksamheten, lyder bland annat: ”Med sitt genuina engagemang, där ungdomar fostras i en inkluderande och glädjedriven anda som främjar livslångt utövande av badmintonsporten, personifierar Janne ett modernt och framgångsrikt ledarskap.”

– Man blir tårögd, säger Carlsson som själv betecknar sig som mycket sportintresserad och ”beroende av badminton".

I en verksamhet med 75 aktiva varav knappt 30 ungdomar har Torp Goif under hans ledning fostrat flera toppspelare i ungdomsklasserna och medlemmar som fortsätter spela och engagera sig i klubben långt upp i åldrarna.

– Det bästa är nog att få se glimten i unga spelares ögon när de utvecklas och upptäcker att de gått framåt.

Jesper Nordén från Frölunda badminton och Torp GoIF:s Filip Johansson tog silver i U13 dubbel.
Jesper Nordén från Frölunda badminton och Torp GoIF:s Filip Johansson tog silver i U13 dubbel. Bild: Privat

Carlsson hyllades i Uppsala vilket passade honom bra då han ändå skulle dit under den gångna helgen då det var rikstävling för ungdomarna. Där fick han se att återväxten är god. Två lovande U-13-spelare från Torp, Filip Johansson och Vincent Gustafsson som båda gick till slutspel i singel. Johansson tog sig också till final i dubbel med Jesper Nordén från Frölunda badminton.

ANNONS

Till sist, vad ska du göra med stipendiet?

– Ja, det blir något med badminton. EM går i Ukraina och dit har jag tänkt att åka och nu kan jag kombinera det med ett stort mästerskap.

ANNONS