EM-kval i fotboll till Bohuslän i höst

Bohusläns fotbollförbund har fått bästa tänkbara start på 100 årsfirandet. På lördag kan det bli ett SM-guld i futsal och i höst är distriktet på nytt spelplats för ett EM-kval.

ANNONS
|

I oktober står Sverige och Uddevalla nämligen som värd för ett gruppspel i EM-kvalet för F17-landslaget. Förutom Sverige kommer landslagen från Ryssland, Israel och Kroatien för att göra upp om en enda plats i det fortsatta kvalet nästa vår mot EM-slutspelet i Litauen 2018.

Bohusläns FF har sedan länge haft förhoppningar om att få kröna jubileumsåret med någon form av landskamp så det var med påtaglig stolthet som distriktsordförande Stefan Herre Eriksson på onsdagen kunde berätta att Bohuslän ännu en gång fått uppdraget att stå som värd.

– Jag är imponerad hur bra vårt distrikt är på arrangemang som innebär så mycket jobb. Det är roligt att vi har förbundets förtroende.

ANNONS

Efter en lång rad av lyckade arrangemang och senast fjolårets U21-succé med ett dramatiskt avgörande mellan Sverige och Georgien inför fulla läktare på Rimnersvallen är det inte så konstigt att Bohuslän får chansen igen.

Det finns också en chans att det kan finnas en bohuslänsk spelare på planen i höst. Vallenfostrade målvakten Anna Larsson, sedan december i Kopparberg/Göteborg, är högaktuell för en plats i kvaltruppen. 15-åriga Larsson har redan spelat i division 1 och betecknas som en supertalang.

– Hon har gjort det jättebra på våra träningar, är mogen för sin ålder både fysiskt och mentalt. Det är en lång tjej med bra spänst och bra tillslag på bollen. Det ska bli spännande att följa hennes fortsatta utveckling, säger hennes nye tränare Stefan Rehn till klubbens hemsida.

Förbundet kikade även på Stenungsund och Trollhättan som spelplatser, men det var bara Rimnersvallen och Uddevalla arena som klarade kapacitetskraven för sittande publik.

– Men det blir en hel del att göra på arenorna och för Ljungskile blir det till att flytta hemmamatchen mot Qviding från 22 till 25 oktober, konstaterar BFF:s kanslichef Lars Hansson.

På onsdagskvällen hölls förbundets ordinarie årsmöte. Då informerades föreningarna om flera nyheter, såväl kring 100-årsfirandet som om andra aktiviteter.

ANNONS

Att futsalen är het i distriktet har väl inte undgått någon. I sommar blir det mer inomhusspel i form av ett landslagsläger där förbundet öppnar dörrarna till träningarna. Landslaget kommer också att få spela på ett nytt specialanpassat golv som läggs ut i Agnebergshallen under lägret

– Vi hoppas också kunna arrangera utbildningar i samband med detta, säger Stefan Herre Eriksson som på lördag beger sig på lördag till Helsingborg för att heja fram IFK Uddevalla till en historisk titel.

EM-kvalet för F17, grupp 6

  • En av grupperna i första omgången i kvalet spelas i Uddevalla.
  • Rimnersvallen och Uddevalla arena är spelplatser och speldagarna är 16, 19 och 22 oktober.
  • Lottning av spelordning genomförs under juli.
  • Två lag och bästa treor går vidare till kvalomgång 2 i Tyskland där 24 lag till slut ska bli åtta lag som går till finalspel i Litauen nästa sommar.
  • Svensk förbundskapten är Katarina Dunder Olsson.
  • ANNONS