Erik Weiefors tippade Tvååker som seriesegrare – ett lag som parkerar på sjundeplats. (Bilden är ett montage)
Erik Weiefors tippade Tvååker som seriesegrare – ett lag som parkerar på sjundeplats. (Bilden är ett montage) Bild: Niclas Jonasson

Erik Weiefors efter sitt ettantips: ”Kan inte ändra stryktipset i paus”

Bohusläningens Erik Weiefors tog på sig den tunga uppgiften att tippa ettan södra inför säsongen. Nu går han på semester och säsongen närmar sig halvvägs. Innan ledigheten börjar får han stå till svars för sitt tips.

ANNONS

Erik Weiefors har bevakat den bohuslänska idrotten på heltid sedan 2016. Det var alltså med både rutin och en rejäl dos självförtroende som han tog sig an uppgiften att tippa ettan i våras. Nu har det gått knappt tre månader, Weiefors är på väg ut genom dörren för semester – och serien är snart halvvägs.

Därför träffas vi, Erik Weiefors och undertecknad, på Bohusläningens redaktionsgolv för att ställa tidningens reporter mot väggen.

”Är jag den enda som tippar dem som seriesegrare”, skrev du för snart tre månader sedan. Nu ligger din seriesegrare, Tvååker, sjua. Är du förvånad?

– Det lever. Tipset lever fortfarande, säger Weiefors och tystnar:

ANNONS

– Det är klart att Tvååker inte har varit så bra som jag trodde. De har varit sämre. Anledningen till att jag tippade dem i topp är för att de har fått behålla sin trupp och fått in nyförvärv. De var någonstans konstant. Förra året var de ett topplag – nu trodde jag att de skulle vara ännu bättre.

Du sänkte förhandsfavoriten Gais till en sjätteplats. Nu har de stått pall för trycket och leder serien. Hur tänkte du där egentligen?

– Jag tänkte att Gais kommer att få 30 cupfinaler den här säsongen. Jag trodde att det skulle bli tufft att vara storfavorit varje vecka. De skulle möta lag som bara älskar att slå den tidigare mästarklubben med många säsonger i allsvenskan och superettan. Jag trodde att de skulle få en tuff start – men de har fått en jättebra start. Här är jag ju offside. De är i toppen för att stanna.

Ditt LSK-tips står sig väldigt väl än så länge – men Oddevold ligger fem placeringar ovanför ditt tips och båda lagen har häng på toppen. Är du förvånad över Uddevallalagens framgångar?

– Här är jag ju rätt på det, säger Erik Weiefors.

Men du tippade Oddevold åtta.

ANNONS

– Men det är tolv matcher in. Det är fullt rimligt att tippa nykomlingen Oddevold som mittenlag. De har fått en bättre start än jag trodde – den starten väger tungt. Det borde väl i dagsläget vara ett misslyckande om de slutade åtta. Men det är fortfarande mycket kvar att spela och jag tror att Oddevold kan vara nöjda om de hamnar åtta. De hade varit det innan säsongen i alla fall.

Snart halvvägs genom säsongen – vilka sticker ut som överraskningar hittills?

– Det är ju Olympic. Just nu är de sexa och har varit ett av de absoluta topplagen. Ängelholm också så klart. De är med där uppe i topp sex.

Om du fick göra om tipset i dag – vad hade du ändrat på?

– Man får inte göra om tips. Det lämnades in i våras och står sig tills säsongen är över, och då får jag ta på mig dumstruten eller klappa mig på axeln. Man kan inte ändra stryktipset i paus – man kan inte tippa serien och ändra efter halva säsongen.

Tror du fortfarande att Tvååker vinner alltså?

– Nu är ju Gais stora favoriter. I mitt tips var de sexa och det berodde på en dålig start. Jag trodde att det skulle bli tufft med all press på sig. Nu har de inte den pressen på sig och har byggt en bra grund och lärt sig serien. För många var de storfavoriten i början av serien och är det inte mindre nu.

ANNONS

Vad ger du dig själv för betyg?

– Det finns några plumpar i protokollet – och stora sådana – som drar ner betyget. I stora drag är jag ändå rätt på det lika ofta som jag har en plump. Jag har väl spelat 3–3. Dåligt försvar, hyfsat anfall.

Den faktiska tabellen när Weiefors går på semester

1: Gais

2: Ljungskile

3: Oddevold

4: Ängelholm

5: FC Trollhättan

6: Olympic

7: Tvååker

8: Falkenberg

9: Vänersborg IF

10: Torn

11: Lunds BK

12: Oskarshamn

13: Qviding/FIF

14: Lindome

15: Åtvidaberg

16: IFK Malmö

Erik Weiefors tips

1: Tvååkers IF

2: Falkenbergs FF

3: Ljungskile SK

4: FC Trollhättan

5: Lunds BK

6: Gais

7: Oskarshamns AIK

8: IK Oddevold

9: Lindome GIF

10: Vänersborgs IF

11: IFK Malmö

12: Ängelholms FF

13: Åtvidabergs FF

14: BK Olympic

15: Torns IF

16: Qviding FIF

ANNONS