På LSK fans årsmöte den 28 februari lämnade Lars Olsson över ordförandeskapet till Kristin Lundholm.
På LSK fans årsmöte den 28 februari lämnade Lars Olsson över ordförandeskapet till Kristin Lundholm. Bild: Robert Ohlson

Hon blir LSK fans första kvinnliga ordförande

Kristin Lundholm har supportat Ljungskile SK sedan barnsben. Nu har hon valts till LSK fans första kvinnliga ordförande.
– Jag vill visa att supporterlivet även engagerar kvinnor, säger hon.

ANNONS
|

Efter två år som ordförande för LSK fans tackade Lars Olsson för sig som ordförande.

Ny boss i supporterföreningen: 33-åriga Kristin Lundholm.

– Det ska bli jättespännande eftersom det här uppdraget är helt nytt för mig. Det känns kul att jag har fått ett så stort förtroende av den övriga styrelsen, säger Kristin Lundholm.

Hennes nya uppdrag innebär att hon blir LSK fans första kvinnliga ordförande sedan föreningen startades 2005.

– Det ska inte bara vara män som styr i olika supporterföreningar. Visst, det är många män som följer fotboll och åker på bortamatcher, men jag vill visa att supporterlivet även engagerar kvinnor.

ANNONS

Har barnen i klacken

Genom åren har hon framför allt följt Ljungskiles herrlag och tycker att LSK fans har haft en familjär stämning på läktarna runt om i Sverige.

– Supporterföreningar i större klubbar använder mycket fula ord och skrik, men det förekommer inte i samma utsträckning i LSK fans. Vi har anpassat oss för att vara på familjeläktaren.

Hon fortsätter:

– Visst, även hos oss har det förekommit att någon har skrikit något olämpligt, men det är bara vid något enstaka tillfälle och är inget som präglar vår verksamhet. Jag har själv med mig mina barn i klacken för att det inte används något grovt språk där.

"Finns förutfattade meningar"

Kristin Lundholm menar att folks generella bild av klackkulturen är mycket män och en manlig jargong.

– Det tror jag är förklaringen till att det inte är så många kvinnor i supporterföreningarna. Det finns förutfattade meningar om hur en supporterskara beter sig. Möjligen är det därför som inte kvinnor vågar sig upp på läktaren och håller sig vid sidan av klacken.

Vill stötta damlaget mer

I fjol startade LSK upp ett damlag i division 4. Ambitionen är att vinna serien varje år och gå raka vägen upp i allsvenskan.

Förhoppningen är att supporterföreningen ska stötta dem i framtiden.

– Vissa i LSK fans går redan på många av damernas matcher, men med tiden hoppas jag att det kan bli ännu fler. För tillfället är det inte så långa bortamatcher, men om de klättrar uppåt i seriesystemet så kanske vi kommer att arrangera supporterresor för att stötta dem.

ANNONS
ANNONS