Rebecka Blomqvist är fostrad i IK Rössö. Nu är hon uttagen i A-landslagets EM-kvaltrupp.
Rebecka Blomqvist är fostrad i IK Rössö. Nu är hon uttagen i A-landslagets EM-kvaltrupp. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Rebecka Blomqvist uttagen till EM-kvaltruppen

Efter landskamper på alla ungdomsnivåer är Rebecka Blomqvist nu uttagen till A-landslagets EM-kval. Beskedet kom på onsdagen.
– Det är såklart jättekul, säger 22-åringen från Uddevalla.

ANNONS
|

Göteborgstränaren Marcus Lantz ringde till Rebecka Blomqvist under onsdagsförmiddagen. Han hade ett speciellt ärende och fick äran att lämna ett glädjande besked: "Du ska vara med i A-landslaget".

– Skönt att prata med honom först. Han gratulerade mig och var glad för min skull, säger Uddevallabördiga Rebecka Blomqvist.

Ersätter Hammarlund

En stund senare ringde förbundskaptenen Peter Gerhardsson personligen. Då var damallsvenskans skytteligaledare med några kompisar och kollade på inredning. Det blev några varv extra i butiken med Gerhardsson i luren.

– Det blev många steg i affären, berättar Blomqvist som ersätter knäskadade lagkamraten Pauline Hammarlund i truppen.

LÄS MER:Göteborgsstjärnan skadad – missar EM-kval

Gotland och Lettland

Samtalen och gratulationerna har varit många under dagen.

ANNONS

– Jag ringde de närmaste: mamma, pappa, farmor, farfar... Det var skönt att berätta för dem och det första jag ville göra.

Landslagstruppen samlas på Gotland på måndag. Därefter reser de till Lettland för den första EM-kvalmatchen på vägen mot mästerskapet i England. Även om sammanhanget är nytt så känner Rebecka Blomqvist många spelare sedan tidigare, bland annat de fyra GFC-lagkamraterna Elin Rubensson, Jennifer Falk, Julia Zigiotti Olme och Julia Roddar.

– Det ska bli kul att träffa alla som man har sett spela så många landskamper. Jag har ingen som jag kollat på speciellt utan har alltid plockat lite från alla som jag tycker är bra. Jag är jätteglad att få komma till den miljön och känna på träningarna.

"Ännu en dröm"

Sverige har en match under samlingen. Mot Lettland i Liepaja den 3 september.

– Hade jag fått speltid så hade det varit ännu en dröm som gick i uppfyllelse men det är inget jag räknar med, säger Rebecka Blomqvist som tar ett landslagssteg i taget.

LÄS MER:Grattis Rebecka! Grattis Uddevalla! Grattis Bohuslän!

Innan samlingen väntar en match i damallsvenskan. Göteborg möter Linköping och då kan Sveriges färskaste landslagsspelare göra mål för åttonde matchen i rad.

– Jag är samma spelare som innan men det är klart att jag är extra glad och självförtroendet får en push. Jag ska bidra med det jag kan till laget.

ANNONS

"Det här var rätt läge"

Så här säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson till Svenska fotbollförbundets hemsida angående Blomqvists plats i EM-kvaltruppen som ersättare till Pauline Hammarlund:

"Det är en spelare som vi naturligtvis haft koll på under en längre tid, både genom hennes prestationer i Kopparbergs/Göteborg men också i U23-landslaget. Hon är en av många unga spelare som vi tror på och när Pauline inte kunde resa med kände vi att det här var rätt läge för att se Rebecka i A-landslagsmiljö".

Läs fler artiklar om Rebecka Blomqvist här!

ANNONS