Bild: NICKLAS ELMRIN

Revansch för Göteborg FC – vidare i cupen

Utslagna av Linköping på sämre ranking i fjol – nu fick Göteborg sin revansch, vann gruppfinalen mot östgötarna och är klart för semifinal.
Mycket tack vare fjolårssäsongens succéspelare Rebecka Blomqvist.

|

Uddamålsseger mot Växjö. Utklassningsvinst mot Jitex.

På söndagen var det dags för det stora eldprovet för Göteborg FC när Linköping väntade i en gruppfinal i svenska cupen på Valhalla IP.

Det slutade med ytterligare ett styrkebesked från Marcus Lantz lag.

Efter en jämn första halvlek, med två lag som växlade chanser med varandra och där klubbarna delade på initiativet, var det hemmalaget som i den andra halvleken tog över och kunde spela hem segern med 3–0 inför de 318 åskådarna på plats.

Resultatet innebär att fjolårets allsvenska tvåa är klart för semifinal och att Linköping, som så sent som förra våren skickade GFC ur cupens gruppspel tack vare bättre ranking, har gjort sitt i turneringen.

Blomqvist fri

Linköping, som inför matchen behövde vinna samtidigt som GFC klarade sig vidare på kryss, tog efter en stark start från de svartklädda över en bit in i första halvlek.

Och det var faktiskt riktigt nära att gästerna spräckte nollan ett par gånger. Men uppoffrande försvarsspel, en del marginaler och några skickliga ingripanden från Jennifer Falk höll nollan intakt.

Men efter en stark Linköping-period var det Göteborg som återtog kommandot. Och både Beata Kollmats, som nickade i ribban, och Rebecka Blomqvist som löpte sig fri men rullade bollen utanför kunde ha öppnat målskyttet.

Det var dock 0–0 i paus.

Om den första halvleken var jämn och böljande var det annorlunda i den andra. GFC tryckte gasen i botten och radade upp flera farliga målchanser.

Petade in 3-0

Det dröjde inte länge innan bollen satt i nät, och vilket mål sedan.

Elin Rubensson avlossade kanonen i den 51:a minuten – bollen satt otagbart i det bortre krysset.

Målet släppte alla eventuella nervknutar i hemmalaget och det fanns snart bud på mer.

Med 20 minuter kvar tog sig Pauline Hammarlund runt på kanten. Ett pressat inlägg och ett direktavslut från Rebecka Blomqvist senare satt bollen i nättaket.

I slutsekunderna kunde Blomqvist strö än mer salt i Linköpingsspelarnas sår genom att peta in 3–0 Rebecka Blomqvist efter en tilltrasslad situation i straffområdet.

Göteborg är därmed vidare till semifinal. Vilka laget ställs mot där lottas på måndagen, klockan 13.