Hälle IF arrangerar historiskt SM i Ljungskile

Det kommer att bli en historisk SM-tävling på klassisk mark i Ljungskile i höst. Bakom arrangemanget står friidrottsklubben Hälle IF.
– Det är kul att vi får vara först med en sådan här grej, säger Benjamin Åberg från arrangörsklubben.

ANNONS
|

Förra sommaren var friidrottsklubben Hälle IF med och arrangerade SM i halvmaraton på den tidigare Formel 1-banan Anderstorp i Småland.

Tävlingen var den första i sitt slag.

Nu gör klubben på nytt en historisk bedrift när den i höst står värd för den första SM-tävlingen i Ultratrail hemma i Ljungskile.

– Det är en tävlingsform som växer väldigt mycket och som dessutom är ganska bred i vem den lockar. Det passar inte bara för banlöpare utan även för orienterare, trail-specialister och utövare från OCR-världen (hinderbanelöpning). Så personer som till exempel Tove Alexandersson skulle kunna komma och springa här, säger Benjamin Åberg från arrangörsklubben Hälle IF.

ANNONS

Ultratrail har tidigare haft så kallad RM-status (Riksmästerskap) men kommer alltså från och med i år att kliva upp ett snäpp och få SM-status.

Hälle ansökte om att få arrangera den historiska första tävlingen – och tilldelades också arrangemanget.

– Det är kul att vi får vara först med en sådan här grej, säger Åberg.

Ultratrail beskrivs som en form av terränglöpning som är lite tuffare och lite hårdare än vanlig terränglöpning. SM-tävlingarna i Ljungskile kommer sträcka sig två varv över en bana på 25 kilometer för både damer och herrar.

Start och mål är vid Norra Fjällets sportstuga. Däremellan sträcker banan sig runt Bredfjällsområdet. Den tuffa banan innehåller också två stigningar som väntas bli utslagsgivande, dels ifrån Skarsjön upp till just Norra Fjället och dels vid Store Väktor i Lysebergsområdet.

– Det är kul att vi kan ta hem tävlingen till Ljungskile. Norra Fjället är klassisk mark, säger Åberg.

Tävlingsdagen är satt till söndagen den 19 september.

– Vi hoppas på en bra tävlingsdag och att restriktionerna är aningen mildare än i dag. Det hänger mycket på att smittspridningen går ner. Förhoppningsvis är situationen annorlunda än vad den är i dag.

ANNONS