Förre hockeymålvakten Henrik Lundqvist prisar bland annat Hälle IF för en schysst idrottskultur med förutsättningar för trygghet, gemenskap och jämställdhet.
Förre hockeymålvakten Henrik Lundqvist prisar bland annat Hälle IF för en schysst idrottskultur med förutsättningar för trygghet, gemenskap och jämställdhet. Bild: MATHIAS BERGELD

Hälles arbete prisas av hockeylegendaren Henrik Lundqvist

Ishockey och friidrott har kanske inte så mycket gemensamt – men ett initiativ från målvaktslegendaren Henrik Lundqvist gör nu att Hälle IF kan dryga ut klubbkassan med 30 000 kronor.

ANNONS
|

Pengarna kommer från något som döpts till 30/30-fonden. Sedan 2019 delar Henrik Lundqvist tillsammans med bolaget Unibet årligen ut 30 000 kronor vardera till 30 olika idrottsföreningar från hela Sverige.

Alla idrottsföreningar i Sverige har rätt att söka, men för att komma ifråga måste klubbarna verka för en schysst idrottskultur med förutsättningar för trygghet, gemenskap och jämställdhet. Dessutom ska föreningarna beskriva vad de tänker att göra med pengarna.

– Idrotten har betytt så mycket för mig och så många andra. Den har format mig som person och funnits med genom både framgångar och bakslag. Jag är därför otroligt stolt över det vi åstadkommit med 30/30-fonden och ser fram emot att fortsätta det arbetet, säger Henrik Lundqvist i ett pressmeddelande.

ANNONS

Hittills har totalt 2,7 miljoner kronor delats ut och den här gången var Ljungskileklubben Hälle IF en av utvalda föreningarna.

”Er förening har länge varit ett föredöme för svensk friidrott. En nyckel till framgång är det stora engagemang som läggs ner på integrationsprojekt i Bohusläns utsatta områden. Genom att engagera styrelse, ledare och medlemmar att öppna upp sina hem och lägga tid och kraft på andra människor gör föreningen en otrolig insats, som har öppnat dörren för några av våra främsta idrottstalanger”, lyder motiveringen.

I Hälle IF är glädjen stor.

– Väldigt kul eftersom integrationsarbetet är något som klubben brunnit för i många år och det genomsyrar verkligen verksamheten både på junior- och seniornivå. Kul att det uppmärksammas, säger Hälles Benjamin Åberg som skickade in klubbens ansökan.

1 100 föreningar sökte pengar ur fonden.

– Stort grattis till alla vinnare. Det har varit otroligt kul att läsa om allt det fina arbete som görs ute i landet, säger Henrik Lundqvist i pressmeddelandet.

Utöver prissumman får varje förening ett diplom, en vinnarstatyett, en signerad prischeck samt en personlig videohälsning från Henrik Lundqvist.

ANNONS