Martin Norrman vill att fler ska få vetskap om den ovanliga sjukdomen, som höll på att ta hans liv.
Martin Norrman vill att fler ska få vetskap om den ovanliga sjukdomen, som höll på att ta hans liv. Bild: Martin Wallberg

Han springer, cyklar och simmar för att uppmärksamma ovanlig sjukdom

År 2003 drabbades Martin Norrman, från Dingle, av Addisons sjukdom. Nu vill han att fler ska få vetskap om den ovanliga sjukdomen, som höll på att ta hans liv. För andra året i rad kör han ett triathlon i Munkedal till förmån för Svenska Addisonföreningen.

ANNONS

Det började med att Martin Norrman försökte få en diagnos på sin trötthet, sitt illamående och sin depression. Han blev bara sämre och sämre. Till slut hamnade han i koma under fyra dygn.

Läs också: Ovanliga sjukdomen höll på att ta hans liv

Det var först då som läkarna förstod att han hade drabbats av Addison sjukdom. Det innebär att immunförsvaret angriper kroppens egen vävnad, i det här fallet binjurebarken, vilket gör att den inte kan producera hormoner. Det som Martin behövde var kortisol.

Lärt sig leva med sjukdomen

I dag mår han bättre och har lärt sig att leva med sjukdomen. Han är även lanserat en film där han berättar om sitt liv med sjukdomen Addisons. För andra året i rad arrangerar han nu också ett triathlon i Munkedal – för att öka kunskapen om sjukdomen.

ANNONS

–Det började som en testgrej förra året. Vi upptäckte att det fanns ett intresse att göra något i Munkedal och det är mycket tack vare Anette Dahlberg, som intresserar sig för cykling, som detta blev av, säger han och berättar att de tillsammans kom fram till att arrangera ett triathlon.

– Det är så vacker miljö i Munkedal, speciellt vid Saltkällans badplats och Maltes stig. Vi är väldigt glada över att få vara där och arrangera evenemanget, säger han.

På lördag går starten från Saltkällans badplats. Då är det först 200 meters simning som gäller, sedan cyklar deltagarna 22 kilometer innan det avslutas med 5,5 kilometers löpning.

För Martin har tävlingen inget vinstintresse utan det viktiga för honom är att sprida kunskapen vidare. Han menar att det är en ovanlig sjukdom, som få vet om. Att vara aktiv tror han har hjälpt honom att hitta tillbaka till livet. Nu hoppas han att fler kan få vetskap om sjukdomen.

Addison Triathlon 2019

När: Den 3 augusti klockan 9.30

Var: Starten går vid Saltkällans badplats

ANNONS