USA och Kanada möts utomhus i junior-VM. Arkivbild.
USA och Kanada möts utomhus i junior-VM. Arkivbild.

Hett möte i kylig JVM-miljö

I NHL börjar det bli vardagsmat – men när det är dags för utomhusmatch i junior-VM är det första gången. USA möter Kanada i en repris på förra säsongens JVM-final.

ANNONS
|

Den historiska första utematchen i JVM-sammanhang äger rum på New Era Field utanför Buffalo, till vardags hemmaplan för det amerikanska fotbollslaget Buffalo Bills.

Lagom till matchen har delstaten New York drabbats av en köldknäpp och när USA i onsdags tränade på arenan sprack isen på flera ställen.

Väderleksprognosen för fredag eftermiddag – matchen startar 15.00 lokal tid (21.00 i Sverige) – talar om snöfall och sju minusgrader, några grader mildare än de senaste dagarna.

- Det är som att vara tillbaka till tiden när man var liten och spelade utomhus. Det ska bli coolt att göra entré och höra våra supportrar skrika på USA, säger 19-årige Logan Brown till NHL Network.

ANNONS

Den amerikanske centern spelade fyra NHL-matcher för Ottawa i höstas men skickades sedan till sin kanadensiska juniorklubb Windsor Spitfires för tillväxt.

För tio år sedan spelades första upplagan av Winter Classic mellan Buffalo och Pittsburgh på samma arena, då kom 71217 åskådare till matchen. Så många blir det inte på fredagen. Läktarsektionerna som är längst bort från rinken har stängts av och kapaciteten ligger på 47000 åskådare, ett par tusen över den siffra som arrangören hoppas locka till matchen.

Med den kanadensiska gränsen bara några kilometer bort och repris på fjolårets JVM-final, där USA vann efter straffar i Montreal, blir det en het match i kylan.

Buffalo, TT:s utsände
Fakta: Hockeyns utomhusmatcher

+ En gång tidigare har en utomhusmatch spelats i VM-sammanhang, i stora VM i Tyskland 2010, då hemmanationen mötte USA på fotbollslaget Schalke 04:s hemmaarena i Gelsenkirchen inför 77803 åskådare.

+ I NHL spelas den här säsongen tre utomhusmatcher och den största, Winter Classic på nyårsdagen, går mellan NY Rangers och Buffalo på Citi Field, hemmaarena för basebollaget New York Mets. Det blir den 24:e utomhusmatchen i NHL-historien. Den 25:e äger rum den 3 mars mellan Washington och Toronto.

+ I SHL/elitserien är det drygt fyra år sedan senaste utematchen, mellan Frölunda och Skellefteå på Gamla Ullevi. Mellan 2009 och 2013 spelades en utomhusmatch varje säsong.

ANNONS