Hett under solen för Kraftprovet

Dubbelt Etiopien 2017. Dubbelt Etiopien 2018. Kraftprovet blev åtminstone när det gäller vinnande nation i herr- och damklassen en repris på fjolårets lopp.

ANNONS
LocationTrollhättan, Fallområdet|
|

– Vi är mycket lyckliga, sa vinnarna och sken ikapp med den brännande solen i målfållan.

Värmen låg som en tung filt över banan och alla löpare, men det verkade inte bekomma Meset Yitbarek som vann Kraftprovets herrklass i fjol och som upprepade den bravaden under fredagseftermiddagen.

Detta efter en tuff spurtduell med Huddinges Ebbo Tulu Cholo.

På damsidan blev det också etiopisk seger, Lemlem Welela gjorde processen kort med sina konkurrenter och följde därmed upp landsmaninnan Medina Berisos seger 2017.

Beriso, som blev trea i årets lopp.

Hängde på

Ett gäng löpare av afrikanskt ursprung tog omgående och helt väntat tag i taktpinnen från start, men en av de svenska löparna hade bestämt sig för att hänga på.

ANNONS

Nämligen David Nilsson, Högby IF.

En välmeriterad långdistanslöpare med flera EM- och VM-starter på pluskontot som även gillar det lopp som Kraftprovet erbjuder.

– Jag gillar att blanda kort och långt, 25 procent av de lopp jag springer är av den här typen, sa David Nilsson, fyra i loppet och mycket nöjd med sin insats.

Han hängde på direkt när Meset Yitbarek & co stack iväg från start, men tempot var högt och det blev en liten lucka.

– Men där man springer in i skogen uppe i Strömslund kom jag ikapp.

Hoppet infann sig

Över Oscarsbron kom David Nilsson och fem till i samlad tropp, men längst ner i Gamle Dal tvingades han släppa lite i varje uppförsbacke.

– Jag bestämde mig för att göra mitt eget lopp, men så plötsligt började jag närma mig klungan igen och var bara 5-10 meter bakom.

Och hoppet om en rejält framskjuten placering infann sig,

David Nilsson var nära, men i mål ändå 16 sekunder efter tätduon och 13 efter trean Abraham Adhanom, Eskilstuna IF.

– Jag tycker själv att jag lade upp loppet på ett smart sätt med vetskapen att jag är bra i skogen och bra utför.

"Ingemansland"

Bäst lokalt lyckades Andreas Åhwall, nia, och Peter Gross, tolva, båda från Trollhättan men tävlande för Hässelby SK respektive Strömstads LK.

ANNONS

– De gick hårt från start och jag hamnade lite i ingenmansland, men så småningom jag fick en löpare i hasorna och kände pressen bakifrån och det var bra. Ett okej lopp, men inte mer, betygsatte Åhwall sin insats.

– Jag är nöjd efter omständigheterna, det har ju inte spruttat i benen direkt och har varit mycket upp och ner den här säsongen. Men nu äntligen har jag inget ont i hälsenan efter en lång skadeperiod och jag är sugen på att komma tillbaka där jag en gång var, sa en ganska nöjd Peter Gross.

I damklassen var det norskt på andraplatsen och etiopiskt på tredje, på fjärde hittar vi bästa svenska i Jenny Johannesson, Mullsjö SOK, men bördig från Vargön.

Samtliga resultat: Se kraftprovet.se

ANNONS