Planen stormades av hemmasupportrar som slet tröjan av Jordan Larsson (röd tröja) efter kvalmatchen till allsvenskan mellan Helsingborg och Halmstad på Olympia. Arkivbild.
Planen stormades av hemmasupportrar som slet tröjan av Jordan Larsson (röd tröja) efter kvalmatchen till allsvenskan mellan Helsingborg och Halmstad på Olympia. Arkivbild.

Huliganer döms för planstormningen på Olympia

De tolv huliganerna döms alla för brott för planstormningen på Olympia. Fyra män döms även för att ha ofredat den dåvarande Helsingborgsanfallaren Jordan Larsson.

ANNONS
|

Skandalscenerna på Olympia utspelades söndagseftermiddagen den 20 november i fjol. Efter att Halmstad skickat ut Helsingborgs IF från allsvenskan rusade maskerade hemmasupportrar ner på planen för att uttrycka sin ilska.

Tolv män har erkänt brott och betalat böter. Nu dömer Helsingborgs tingsrätt ytterligare tolv huliganer för brott mot ordningslagen och elva av dem får böter som påföljd.

- Det finns inte någon tvekan om att det är rätt personer som har pekats ut, säger lagman Ylva Norling Jönsson till TT.

ANNONS

Slet tröjan av Larsson

Fyra huliganer omringade och knuffade dessutom den dåvarande Helsingborgsanfallaren Jordan Larsson innan de slet av honom matchtröjan. Kvartetten döms därför även för ofredande av Larsson.

- Det kommer flera stycken emot mig, det är klart att det inte är den bästa känslan i världen, sade fotbollsspelaren, som numera är proffs i nederländska NEC Nijmegen, under rättegången.

Däremot frias två män från misstanken om försök till misshandel av Larsson och en kvinnlig publikvärd. På väg in på planen ska en av männen kastat en fällbar stol mot spelaren och den andre ska ha kastat ett metallstag mot en kvinnlig publikvärd.

- Rätten menar att identifieringen av personerna håller, men sedan finns det ingenting som tyder på att man siktade på eller hade för avsikt att träffa spelaren eller publikvärden. Därmed har man inget direkt uppsåt för att skada dem, säger Norling Jönsson.

ANNONS

"På toppen av vår agenda"

Ingen huligan greps direkt på Olympia. Identifieringen av supportarna, som många var helt eller delvis maskerade, har i stället gjorts genom filmer och bilder från övervakningskameror.

- Vi välkomnar naturligtvis domen, säger Mats-Ola Schulze, Helsingborgs klubbdirektör, till TT.

De 24 huliganerna har fått en arrangörsavstängning och tillträdesförbud till idrottsarenor i två år, uppger Schulze. Klubben ser domen som en slutpunkt på en lång process, men säkerhetsarbetet pågår ständigt.

- Det är på toppen av vår agenda med trygga och säkra arrangemang. Det jobbar vi strukturerat med 365 dagar om året och det måste vi fortsätta att göra, säger Mats-Ola Schulze.

TT
Fakta: Rusade in efter slutsignal

Tolv personer döms för brott mot ordningslagen efter att ha rusat in på Olympias gräsmatta efter att Helsingborg åkt ur allsvenskan i och med förlusten i kvalmötet med Halmstad den 20 november 2016. Sedan tidigare har tolv personer erkänt brott och betalat böter.

Fyra personer döms även för ofredande av den dåvarande Helsingborgsanfallaren Jordan Larsson.

Fyra av personerna döms för ytterligare ett fall av brott mot ordningslagen för att ha tänt bengaler under matchen.

Elva av de tolv personerna får böter som påföljd. En av de åtalade har även dömts till skyddstillsyn efter kvalmatchen och personen står nu under övervakning. Tingsrätten anser att de nya brotten omfattas av den skyddstillsyn som tidigare har utdömts.

Åtalspunkterna om försök till misshandel av Larsson och en publikvärd ogillas. Rätten anser inte att det är bevisat att de åtalade har haft direkt uppsåt att skada Larsson eller publikvärden. Det går inte heller konstatera att personerna hade ett så kallat likgiltighetsuppsåt eftersom risken för skada inte var avsevärd.

Källor: Domen och lagmannen Ylva Norling Jönsson.

ANNONS