Jack Hermansson vann Folkets pris under förra årets idrottsgala. Får han priset igen?
Jack Hermansson vann Folkets pris under förra årets idrottsgala. Får han priset igen? Bild: Håkan Fredriksson

Kandidaterna till Folkets pris

Jack Hermansson, Samrawit Mengsteab, IFK Uddevalla futsals herrlag och Rebecka Blomqvist. Det är de fyra kandidaterna du kan rösta på till Folkets pris som delas ut på Uddevalla idrottsgala i april.

ANNONS
|

I början på april kommer priser delas ut på den årliga Uddevalla idrottsgala, trots att galan inte arrangeras i vanliga tappning på grund av coronaviruset.

Under galan kommer det att delas ut priser i kategorierna årets eldsjäl, årets parasportare, årets ledare och årets unga ledare. Pristagarna i dessa kategorier utses av en jury.

Men det finns ett pris där folket bestämmer vinnaren – Folkets pris. I år är fyra kandidater nominerade. Röstningen avslutades den 20 mars.

Jack "The Joker" Hermansson tog ett jättekliv på UFC-rankingen under 2019.
Jack "The Joker" Hermansson tog ett jättekliv på UFC-rankingen under 2019. Bild: Joel Hansson

Jack "The Joker" Hermansson, 31, MMA

MMA-fajtern från Uddevalla, som sedan många år bott i Oslo, tog under 2019 ytterligare kliv på sin resa till världsstjärna inom kampsporten. Efter att Hermansson skrällvann mot brassen Ronaldo ”Jacare” Souza under våren tog han ett jättekliv från elfte till femte plats på UFC-rankningen och tilldelades huvudkortet under galan i Köpenhamn i oktober. Där förlorade emellertid "The Joker" mot Jared Cannonier.

ANNONS
Samrawit Mengsteab vann bland annat SM-guld på 10 000 meter under 2019.
Samrawit Mengsteab vann bland annat SM-guld på 10 000 meter under 2019. Bild: FREDRIK KARLSSON

Samrawit Mengsteab, 29, friidrott

Det blev något av ett succéår för Hällelöparen. Mengsteab vann 5 000 meter på Finnkampen och följde upp prestationen med ett SM-silver på samma distans och ett SM-guld på 10 000 meter. Som om inte det vore nog slog löparen till med en bronsplats på terräng-EM i Portugal i december.

IFK Uddevalla poserar med pokalen som förkunnade att laget var bäst i Sverige 2019.
IFK Uddevalla poserar med pokalen som förkunnade att laget var bäst i Sverige 2019. Bild: Erik Weiefors

IFK Uddevalla, futsal

Under 2019 tog IFK Uddevalla sitt tredje raka SM-guld och befäste sin plats som ett av svensk futsals hittills mest framgångsrika lag. Dessutom fick klubben arrangera Champions League-spelets huvudrunda, main round, hemma i Agnebergshallen.

Rebecka Blomqvist hade ett succéartat 2019.
Rebecka Blomqvist hade ett succéartat 2019. Bild: Christer Lindgren

Rebecka Blomqvist, 22, fotboll

Fotbollsspelaren från Uddevalla, som just nu representerar Göteborgs FC, fortsätter att ta kliv mot den absoluta toppen. Under 2019 blev det bland annat en ny andraplats i den allsvenska skytteligan, Champions League-spel med GFC och inte minst A-landslagsdebut.

ANNONS